ABN AMRO

Gezamenlijk persbericht

12 december 2005

KBC Bank heeft de intentie 40%-belang in K&H Bank (Hongarije) te kopen van ABN AMRO

KBC Bank en ABN AMRO kondigen vandaag hun gezamenlijke intentie aan over de verkoop van het ABN AMRO-belang van 40,2% in de Hongaarse Kereskedelmi és Hitelbank (K&H Bank) aan KBC Bank. Dankzij deze transactie breidt KBC zijn huidig belang van 59,4% uit tot 99,6%.
De prijs die KBC Bank zal betalen voor het belang van 40,2% is vastgesteld op 510 miljoen euro (2,2 keer boekwaarde 2004). De overname zal onmiddellijk een positieve bijdrage leveren aan de winst.
De afronding van de transactie is nog afhankelijk van onder meer de goedkeuring door de Hongaarse toezichthoudende instanties.

De geplande participatieverhoging past volkomen in de strategie van KBC om haar activiteiten in Centraal- en Oost-Europa en dus haar tweede thuismarkt verder uit te diepen. KBC streeft ernaar een belangrijkere positie in te nemen op de Centraal- en Oost-Europese markten waar zij aanwezig is. Dat gebeurt ernerzijds door een versnelde organische groei en anderzijds door, waar mogelijk, de participaties van bestaande minderheidsaandeelhouders over te nemen (zoals nu voor K&H wordt overwogen).

De beslissing van ABN AMRO om zijn aandeel in K&H te verkopen, strookt met zijn strategie niet-kernactiva af te stoten en zich toe te spitsen op een sterk intern kapitaalbeheer.

Willy Duron, voorzitter KBC Groep NV, verklaarde: "KBC is sinds 1997 een trouwe en strategische partner voor K&H Bank. De nieuwe stap die we vandaag zetten, komt overeen met onze langetermijnbetrokkenheid bij onze tweede thuismarkt, Centraal- en Oost-Europa, en versterkt de positie van KBC als een van de grootste investeerders in die regio. Als een actieve en strategische partner/aandeelhouder willen wij K&H Bank, samen met K&H Life en K&H General Insurance verder uitbouwen tot een toonaangevende bankverzekeraar ten voordele van de cliënten, personeelsleden en aandeelhouders".

André Bergen, gedelegeerd bestuurder KBC Groep NV en voorzitter KBC Bank NV, voegde eraan toe : "KBC concretiseert met deze transactie haar verdere expansie in Centraal-Europa en Hongarije in het bijzonder. De toekomstige nieuwe aandeelhoudersstructuur weerspiegelt het vertrouwen dat KBC heeft in de toekomstperspectieven van de Hongaarse bank. KBC zal volop inspelen op de groeikansen die worden geboden door de ontwikkeling van de Hongaarse economie en de opportuniteiten als gevolg van de toetreding tot de Europese Unie. Dankzij K&H beschikt KBC over een sterk ontwikkeld en performant kantorennetwerk op de Hongaarse markt. Recent werd trouwens nog beslist om 30 extra kantoren te openen. Tegelijkertijd kan het bankverzekeringsconcept voor particulieren en KMO's in samenwerking met K&H Life en K&H General Insurance verder maximaal worden ontwikkeld".

Dolf Collee, lid van de Raad van Bestuur van ABN AMRO, verklaarde: "ABN AMRO is aandeelhouder van K&H Bank geweest en waardeert de relatie die door de jaren heen is opgebouwd met onze partner in Hongarije. Onze strategie is zo geëvolueerd dat we besloten hebben onze participatie over te dragen aan KBC, die zich ertoe heeft verbonden K&H verder te ontwikkelen en zijn aanwezigheid in de regio uit te breiden. Dat stelt ABN AMRO in staat zich toe te spitsen op andere investeringen die beter in zijn strategie passen".

John Hollows, voorzitter van K&H Bank, besloot: "De Hongaarse banksector is zeer concurrerend. Daarom is het zeer belangrijk - zowel voor de retail- en bedrijvencliënteel als de werknemers van K&H Bank
1/2


- dat de aandeelhouders van de bank niet alleen oog hebben voor rentabiliteit en groei, maar hun investering ook zien als een strategische stap op lange termijn. KBC heeft altijd beweerd Centraal-Europa te beschouwen als zijn tweede thuismarkt. Door zijn aanhoudende nauwe betrokkenheid in de dagelijkse werking van K&H Bank heeft KBC aangetoond dat het in 1997 aangegane engagement - door deel te nemen aan de privatisering van K&H Bank - duurzaam is. De verhoging van zijn participatie in K&H Bank is het volgende sterke bewijs daarvan en verdiend gezien de resultaten die K&H Bank de laatste jaren heeft neergezet".

K&H Bank is de tweede grootste financiële instelling in Hongarije met marktaandeel van 11,1% en een balanstotaal van 7,046 miljoen EUR (1,733 miljard HUF per eind 2004*). Het eigen vermogen van K&H Bank bedraagt 578 miljoen EUR (142,1 miljard HUF, eind 2004). De nettowinst over 2004 bedroeg 78 miljoen euro (19,3 miljard HUF).
De bank richt zich vooral op retailbankverzekeren, assetmanagement en corporate banking. Zij telt 3863 personeelsleden (VTE per 31/12/2004) en beschikt over zo'n 160 bankkantoren. K&H biedt algemene bancaire diensten aan met inbegrip van bankieren met bedrijven, retailbanking, brokerage, levensverzekeringen, assetmanagement en fondsenbeheer, leasing, pensioenfondsen en verzekeringen.

KBC is al aanwezig in de Centraal- en Oost-Europese bank- en verzekerinssector via CSOB Bank, CSOB Poj'istovna, CSOB Poist'ovna (Tsjechië en Slowakije), K&H Bank, K&H Life, K&H General Insurance (Hongarije), Kredyt Bank, Warta en Warta Life (Polen) en NLB Bank en NLB Vita (Slovenië).


* 1 EUR = 245,97 HUF

Voor meer informatie, contacteer :

Viviane Huybrecht, hoofd Persdienst / woordvoerster KBC Groep NV, tel. + 32 2 429 85 45 Neil Moorhouse, ABN AMRO Persrelaties, tel. + 31 20 628 89 00.

Noot aan de redactie

Over KBC Groep NV (www.kbc.com)

KBC Groep is een van de belangrijkste financiële groepen in Europa. Het is een multikanaalbankverzekeringsgroep met geografische focus op Europa die zich vooral richt tot retail- en private-bankingcliënten en kleine en middelgrote ondernemingen. KBC is daarnaast ook actief op het vlak van assetmanagement, dienstverlening aan bedrijven, marktactiviteiten en private equity. De KBC-groep bekleedt een belangrijke, zelfs leidende positie op zijn twee thuismarkten, België en Centraal-Europa (Tsjechië, Hongarije, Polen, Slowakije en Slovenië) en beschikt over een uitgebreid private- bankingnetwerk gegroepeerd onder het European Private Bankers-concept. De KBC-groep is ook selectief aanwezig in een aantal andere landen en regio's verspreid over de wereld.

KBC Groep NV is genoteerd aan Euronext Brussels en Bourse de Luxembourg (tickersymbool `KBC'). Met een marktkapitalisatie van meer dan 26 miljard euro is KBC Groep NV een van de grootste Belgische bedrijven en een van de leidende financiële groepen in Europa. De groep heeft 50 000 werknemers in dienst en telt 12 miljoen cliënten.

Over ABN AMRO
ABN AMRO is gevestigd in Nederland en is een belangrijke internationale bank met een balanstotaal van 899,3 miljard euro (per 30 september 2005). ABN AMRO beschikt over meer dan 3 000 kantoren in meer dan 60 landen en regio's, en telt meer dan 98 000 voltijdse werknemers wereldwijd. ABN AMRO is genoteerd aan Euronext en de beurs van New York.


2/2


---- --