Ingezonden persbericht

WSIS ten einde, WSA gaat door

World Summit Award ook in 2007

UTRECHT, 20051212 -- De VN Wereldtop over de Informatiemaatschappij (WSIS), die van 16-18 november gehouden is in Tunis krijgt geen vervolg. Maar de World Summit Award (WSA), een multimedia wedstrijd die is ingesteld naar aanleiding van de WSIS, gaat door. Dat heeft de Raad van Bestuur van de WSA besloten.


In 2003 werd de eerste WSIS gehouden in Genève. Het markeerde de eerste manifestatie van de WSA. Na een jaar hard werk, wist de WSA organisatie 803 inzendingen te verzamelen uit 136 landen, die werden voorgelegd aan een Grand Jury van 35 personen uit de hele wereld. Hieruit werden 40 inzendingen geselecteerd als best-practices, die na de wereldtop als tentoonstelling over de wereld zijn gaan reizen en 40 landen hebben aangedaan. Voor de wereldtop in Tunis werd weer een WSA competitie opgezet. Deze keer kwamen er 742 inzendingen binnen uit 168 landen. In Tunis zijn de 40 best-practices bekroond, waaronder de Nederlandse inzending Bestuur Online van multimedia bureau Noterik. Ook nu weer zullen de best-practices als tentoonstelling over de wereld gaan reizen.

De WSIS krijgt geen vervolg met een nieuwe wereldtop. De WSA zal echter wel doorgaan. De roadshow van de 40 practices zal tevens dienen als oproep voor landen om in 2007 hun best-practices in te zenden. De inzendingen zullen worden beoordeeld door een Grand Jury van 35 personen uit de hele wereld in Dubrovnick (Croatie), terwijl het Gala gehouden zal worden in Senegal.

"De World Summit is in 2003 om te laten zien wat de informatiemaatschappij nu al voorstelt. In 2005 was reeds een vergelijking met 2003 mogelijk. Met het opgebouwde netwerk en de neiuw gevormde competities is het mogelijk om ook in 2007 de best-practices in 8 categorieen zoals e-Culture of e-Health te laten zien. Met het netwerk is het mogelijk om te laten zien waar en hoe de contentkloof in de wereld wordt gedicht", zegt Jak Boumans, bestuurslid van de World Summit Award.

World Summit Award
De World Summit Award (WSA) is een wereldwijde wedstrijd, waarin de beste e-content producten en toepassingen worden geselecteerd. De WSA heeft het dichten van de Digital Kloof en met name dichten van de contentkloof als doelstelling. Met haar focus op culturele identiteit en diversiteit, zoekt WSA naar multimedia projecten, die effectief en creatief werken met content van kwaliteit. De wedstrijd is opgestart naar aanleiding van de eerste VN Wereldtop over de Informatiemaatschappij in Genève.

De Nederlandse voorselectie van de World Summit Award voor de WSIS in Tunis werd gesponsord door de CMBO, de branche organisatie voor de communicatiemedia, en HIVOS. De Kennissateliet van de Hogeschool van Utrecht leverde de faciliteiten voor jury beoordeling. De jury stond onder leiding van Bernhard van Oranje van Levi9 Global Sourcing. De promotie en productie van de jury activiteiten waren in handen van de stichting Europrix.nl.




Ingezonden persbericht