Time : 10:28:57 AM
Date : Monday, December 12, 2005
Sender Name: Vlaams Ergotherapeutenverbond VZW

Witte woede, ergotherapeut wees op je hoede !
Erkenning van de ruim 5000 ergotherapeuten in Vlaanderen?

Op de vooravond van haar 35-jarig bestaan en het 10-jarig bestaan van haar zustervereniging EDiTh VZW (Ergotherapie Dienstverlening Thuiszorg) vraagt het Vlaams Ergotherapeutenverbond VZW (VE), onder de koepel van de Nationale Belgische Federatie van de Ergotherapeuten (NBFE), zich af wanneer er eindelijk werk zal gemaakt worden van de uitvoeringsbesluiten op het Koninklijk Besluit van 8 juli 1996, dat de ergotherapie principieel erkent als paramedisch beroep. Alhoewel in heel wat effectstudies de meerwaarde van ergotherapie is aangetoond, heeft het ontbreken van een RIZIV-erkenning een aantal discriminerende gevolgen en maken onze ergotherapeuten zich terecht zorgen.

Nomenclatuur?

Bij monde van haar voorzitter Jonny Peeters dringt het Vlaams Ergotherapeutenverbond aan op een hervatting van de onderhandelingen die moeten leiden tot een nomenclatuur voor ergotherapeutische interventies in de thuiszorg. Gesprekken die thans bevroren zijn wegens de besparingsmaatregelen van Minister Demotte. Besparingen op deze vorm van ergotherapie houden uiteraard geen steek. Integendeel, onderwerpen als maximaal stimuleren van de zelfredzaamheid en autonomie van mensen, ondersteuning in de activiteiten van het dagelijks leven, woningaanpassing en cliëntgerichte, therapeutische zorg op maat, behoren tot de basistaken van de ergotherapeut. Ze zijn er juist op gericht dat mensen langer in hun eigen omgeving kunnen blijven functioneren, wat op zich een 'besparing' betekent. Of niet soms?!

Discriminatie!

In het K.B. van 14 mei 2003 omtrent de Geïntegreerde Diensten Thuiszorg (GDT's) werden wij als enige paramedische beroepsgroep, die ressorteert onder het federaal ministerie van volksgezondheid, niet opgenomen in het lijstje van de 'zorgverstrekkers', paramedische werkers. Wij zijn ondergebracht in de groep 'hulpverleners'. We ervaren onze secundaire rol binnen de GDT's als een discriminatie en vragen dan ook een herziening.
Het overleg op het niveau van de GDT heeft veelal te maken met screening van- en /of werkafspraken in verband met de zelfzorg-, handelings- en/of participatieproblemen van de hulpvrager, weet de heer Peeters en volgens hem horen deze werkgebieden fundamenteel thuis in het beroepsprofiel van de ergotherapeut.

Terugbetaling!

Ook vraagt de Vlaamse beroepsvereniging van ergotherapeuten de terugbetaling voor de kosten van een ergotherapeutische thuisinterventie in het kader van het ontslagmanagement in de ziekenhuizen. Nog te veel patiënten worden ,uiteraard wegens gebrek aan tijd en middelen, naar huis gestuurd zonder voorafgaande evaluatie ter plaatse van de woonsituatie en /of de zelfredzaamheidsmogelijkheden in de thuissituatie. Met de nodige heropnames tot gevolg!

Masteropleiding!

Het V.E. wil blijvend garant kunnen staan voor hoogwaardige kwalitatieve ergotherapeutische tussenkomsten en de ontwikkeling van ergotherapie als moderne zorgdiscipline. Wij zijn dan ook sterk vragende partij naar een (interuniversitaire) master in de ergotherapie en, als werkveldpool, gesprekspartner in besprekingen hieromtrent die momenteel binnen een aantal Vlaamse Associaties lopen.
Op die manier kunnen onze ergotherapeuten ook op dit vlak gelijke tred houden met hun collega's uit de ons omringende landen!

Contact:
Jonny Peeters, VZW, Zandvleuge 116 9900 Eeklo,
Tel 0473358959; email jpeeters@pandora.be

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL