Raad van State


* 200408310/1
Uitspraak op de beroepen van een aantal inwoners van Lelystad tegen de vaststelling van hogere geluidsgrenswaarden door het college van gedeputeerde staten van Flevoland voor de luchthaven Lelystad. De hogere grenswaarden zijn vastgesteld op grond van de Wet geluidhinder. De inwoners wonen aan de Eendenweg en aan de Meerkoetenweg in Lelystad. Zij stellen dat met de vastgestelde hogere grenswaarden de mogelijkheid wordt geboden dat naast de bestaande bedrijven ook andere 'lawaaimakers' zich op het terrein kunnen vestigen zodat zij nog meer overlast zullen krijgen. Ook stellen zij dat de al aanwezige bedrijven ten onrechte gebruik kunnen maken van de hogere grenswaarden die ten behoeve van de luchthaven zijn vastgesteld. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van 16 juni 2004 (no. 200302648) de toenmalige vaststelling van de grenswaarden vernietigd. Nu staat het nieuwe besluit van 21 september 2004 ter discussie.


* 200410415/1
Uitspraak op de beroepen van "Park Brederode Beheer BV", de "Vereniging Behoud Landgoed Meer en Berg", de "Stichting Duinbehoud", de "Nederlandse Kastelenstichting", de "Stichting Schapenduinen" en van de "Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische vereniging, afdeling Haarlem en Omstreken" tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland waarbij gedeeltelijk goedkeuring is verleend aan het bestemmingsplan "Meer en Berg" van de gemeente Bloemendaal. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het terrein van het voormalige Provinciaal Ziekenhuis in Bloemendaal en op een klein gebied aan de Bergweg. Het ziekenhuis is gesloten. Momenteel staat de gebouwen deels leeg en worden ze deels tijdelijk hergebruikt. Het bestemmingsplan maakt de bouw mogelijk van maximaal 350 nieuwe woningen in het hoofdgebouw van het ziekenhuis en in nieuwe gebouwen. Ook wordt het behoud, herstel en ontwikkeling nagestreefd van de cultuurhistorische en natuurlijke waarden. Hiertoe is ondermeer voorzien in een cultuurpark en natuurpark. In beroep wordt gesteld dat het bestemmingsplan niet in overeenstemming is met een bebouwingscontour die in het streekplan "Noord-Holland Zuid" is vastgelegd. Ook wordt gesteld dat de cultuurhistorische en archeologische waarden van het landgoed "Meer en Berg" worden aangetast. Met name zou het karakter van het landgoed veranderen in een woonwijk. Het college van gedeputeerde staten vindt dat er geen onredelijke aantasting van deze waarden optreedt.


* 200500107/1
Uitspraak op het beroep van een aantal personen uit Zeewolde tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Flevoland waarbij goedkeuring is verleend aan het bestemmingsplan "Recreatieterrein Hosterwold 2003" van de gemeente Zeewolde. Het bestemmingsplan heeft betrekking op een recreatieterrein in het bosgebied Hosterwold met een oppervlakte van ongeveer 22,5 hectare. In totaal worden op het terrein 202 bouwkavels uitgegeven, plus twee kavels voor dienstwoningen. Het gebied heeft een recreatieve bestemming gekregen. In beroep wordt gesteld dat ten onrechte goedkeuring is verleend aan deze recreatieve bestemming. Daarbij wordt erop gewezen dat uit het beleid van de gemeenteraad en uit het Provinciale Omgevingsplan (POP) moet worden afgeleid dat de woningen op het recreatieterrein Hosterwold niet kunnen worden aangemerkt als recreatiewoningen maar als 'gewone' woningen. In sommige woningen zou op grond van de verleende bouwvergunning permanent mogen worden gewoond. Het college van gedeputeerde staten stelt juist dat het bestemmingsplan in overeenstemming is met het gemeentelijk beleid en met het Provinciaal Omgevingsplan.


* 200502033/1
Uitspraak op de beroepen van een aantal inwoners van Amstelveen tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Amstelveen heeft verleend voor een kaas- en klompenmakerij aan de Amsteldijk Noord in Amstelveen. De inwoners betogen dat zij geluidsoverlast van de kaas- en klompenmakerij ondervinden. Zij betogen dat ten onrechte hogere geluidsgrenswaarden zijn toegestaan omdat er geen belangenafweging heeft plaatsgevonden. Voorts stellen zij dat er ook niet aan de geluidsgrenswaarden kan worden voldaan. Het college van B&W stelt dat de geluidsvoorschriften in redelijkheid zijn opgesteld en dat zij geluidhinder zullen voorkomen.


* 200505284/1
Uitspraak op het hoger beroep dat de exploitant van sexclub "Candy Privé" aan de Kemphaanstraat in Den Haag heeft ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag van 3 mei jl. Het geschil betreft de intrekking door de burgemeester van Den Haag van de exploitatievergunning. Deze vergunning is ingetrokken omdat er werd gewerkt in strijd met de Wet arbeid vreemdelingen of met de Vreemdelingenwet. Ook zou er tenminste één minderjarige prostituee werkzaam zijn geweest. De rechtbank heeft het daar ingestelde beroep ongegrond verklaard. De exploitant voert echter aan dat er geen illegale en /of minderjarige prostituees te werk zijn gesteld en dat de burgemeester zich heeft gebaseerd op twee identiteitsbewijzen die niet toebehoren aan de prostituees die bij een politiecontrole zijn aangehouden.


* 200505364/1
Uitspraak op het hoger beroep dat de Stichting Actief Buiten Sporten uit Bladel heeft ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank 's Hertogenbosch van 12 mei jl. Het geschil betreft het niet verstrekken door het college van burgemeester en wethouders van Bladel van kopieën van documenten die betrekking hebben op de voorgenomen transactie tussen de gemeente Bladel en de projectontwikkelaar van het perceel waarop "De Smagtenbocht" ligt, het te bouwen hotel en andere bouwplannen op het terrein en inzake het zwembad "De Smagtenbocht". De Stichting heeft op grond van de Wet openbaarheid van bestuur een verzoek gedaan. Het college heeft gesteld dat de documenten zijn vernietigd en zij niet verplicht is deze van derde partijen weer op te vragen. De rechtbank heeft in de uitspraak een deel van het besluit van het college van B&W vernietigd en een deel in stand gelaten. De Stichting is het daar niet mee eens en heeft hoger beroep ingesteld.