Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 369

datum: 12 december 2005

Samen met de buren groot succes

Warme sfeer, positieve berichten en prijzenregen in de Flint

Het evenement Samen met de buren was een groot succes. Rond de 3.500 Amersfoortse buren bezochten de Flint. Presentatoren Jetty Mathurin en Rob Lampe zorgden gedurende de hele dag voor een feestelijke sfeer en stelden het thema Samen met de buren centraal. Tijdens het eerste programmaonderdeel presenteerde burgemeester Van Vliet-Kuiper de positieve campagneresultaten. "Op de hotspots is de veiligheid opvallend verbeterd en ook Amersfoort als geheel vertoont dalende criminaliteitscijfers. Kiezen voor hotspots en speerpunten én samenwerking met partijen en inwoners werkt dus," was de positieve boodschap van de burgemeester.

Vrijwilligerswerk
Tijdens de hele dag stond vrijwilligerswerk centraal. Ravelijn organiseerde in de foyer van de stadshal een matchmarkt en vroeg aandacht voor haar werk. Vijfentwintig vrijwilligers van Twijnstra Gudde begeleidden honderd genodigde vluchtelingen naar het sportonderdeel In De Flint. In de ware zin des woords was dit 'dubbel genieten'. Ook het bezoek van Hare Majesteit de Koningin en de Prinsen Constantijn en Pieter Christiaan droegen bij aan de warmte en aandacht die naar het vrijwilligerswerk uitging zaterdag.

Samen met de buren-prijs

Minister Pechtold, die aanwezig was om de campagneresultaten te horen, reikte de Samen met de buren-prijs uit aan vier projecten. Naast de 1.000 euro die de gemeente per winnaar had uitgeloofd, beloofde de minister dit bedrag op te hogen tot 5.000 euro per project. De prijswinnaars waren:

. welkomstgroep Hooglanderveen/Vathorst die nieuwe inwoners van Vathorst een rode roos en informatietasje overhandigen . huurdercommissie Nieuwland die in gesprek gingen met jongeren en hun ouders over jongerenoverlast . werkgroep Goede Buren Liendert bestaat uit vertegenwoordigers van de moskee en buurtbewoners die met elkaar het gesprek aan gaan . bewonersgroep Wereldwijk Leusderkwartier die contact heeft bevorderd tussen allochtone en autochtone buurtbewoners en een wereldfeest organiseerde.

Al deze bewonersgroepen hebben op hun eigen manier een steentje bijgedragen aan een veilige en leefbare stad en werden beloond met 5.000 euro om het project een vervolg te kunnen geven.

Sociale verovering en betovering

De gemeente en Stichting Welzijn Amersfoort (SWA) maakten zaterdag gezamenlijk bekend dat de aanpak 'sociale verovering en betovering' zoals die in de Meridiaantunnel is toegepast een vervolg krijgt in 2006. De bushokjes op de Noordewierweg zullen door SWA en buurtbewoners worden verfraaid met kunst. De abri's worden uit deze bushokjes verwijderd en vervangen door kunstwerken. De gemeente en SWA geloven in deze aanpak. Een bushokje dat er mooi en netjes uitziet, geeft een veiliger gevoel en roept niet op tot vandalisme. Bovendien voelen betrokken buurtbewoners zich verantwoordelijk voor de bushokjes. In de Meridiaantunnel is bewezen dat deze aanpak werkt.

Gouden stadsregels
Woningbouwcorporaties SCW en Portaal hebben gedurende het middagprogramma in de Flint bezoekers uitgedaagd mee te denken over de Gouden Stadsregels voor Amersfoort. Rond zeven uur werden deze regels in het stadhuis in het bijzijn van alle hotspotbewoners gepresenteerd door drie cabaretiers. Zij zongen het lied 'Amersfoort, mijn stad' en overhandigden samen met de corporatiedirecteuren Koolstra en Van Oordt de stadsregels aan wethouder Eerdmans. In mijn Amersfoort

1. Groeten we elkaar en stel ik me aan mijn buren voor
2. Maak ik niets kapot

3. Rijd ik rustig door de wijk

4. Houd ik mijn eigen stoep schoon

5. Poept mijn hond niet op straat

6. Is er genoeg te doen voor jongeren

7. Is humor belangrijk

8. Is iedereen anders en respecteren we elkaar

Wenskaartenactie

Twee weken gelden kregen bewoners in delen van het Soesterkwartier, Kruiskamp/Koppel, Schothorst en de Binnenstad een wenskaart in de bus. Deze bewoners werden uitgenodigd om hun wens kenbaar te maken om de leefbaarheid in de eigen leefomgeving te verbeteren. Alle hotspotbewoners konden meedingen naar een prijs van 1.000 euro. Uiteindelijke besloot de jury twee prijswinnaars uit te kiezen. Mijnheer Van Gelder uit Schothorst kreeg een prijs omdat hij graag op een zondagmiddag een gezellige brunch wil organiseren met oudere en jongere buurtgenoten om elkaar te leren kennen. De ander prijswinnaar is mevrouw Snijders uit het Soesterkwartier. Zij wil graag dat het perkje tegenover de Emmaüskerk wordt opgeknapt, samen met de gemeente en bewoners uit de buurt.

Informatie: Tianne van Woudenberg, communicatieadviseur Veilig op straat, telefoon. 033 469 43 69, e-mail t.vanwoudenberg@amersfoort.nl


---- --