Provincie Utrecht

Provincie Utrecht: ruim EUR 4,7 miljoen voor Waterlinie

12-12-2005 -

Provinciale Staten van Utrecht hebben een bedrag van ruim EUR 4,7 miljoen uit het Stimuleringsfonds beschikbaar gesteld voor het uitvoeringsprogramma van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dat is de helft van het totale bedrag van EUR 9 miljoen dat in de jaren 2005 t/m 2008 aan het Utrechtse deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt besteed.

Vroeger was de waterlinie een beschermingsgordel voor het economisch en bestuurlijk hart voor Nederland. Straks kan een op veel punten gerestaureerde linie een megasingel zijn als bescherming van een druk stedelijk gebied. Een gebied waar gerecreëerd kan worden met cultuurhistorische elementen als pleisterplaats.

Het hele Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt door vijf provincies: van Noord-Holland tot Noord-Brabant. Rijk en betrokken provincies werken dan ook samen om dit oude militaire verdedigingssysteem een nieuwe functie te geven. Het is een nationaal project, waarin ook met andere partijen wordt samengewerkt. Naast de recreatieve doelen wil men de oude inundatievlakten waar mogelijk inzetten voor de opvang van overtollig water. Om dat allemaal te kunnen bereiken is het totale werk opgedeeld in zeven delen, elke provincie is verantwoordelijk voor de aanpak van een of meer van die delen. In Utrecht gaat het om vier te onderscheiden gebieden, waar de komende jaren totaal 39 deelprojecten worden gerealiseerd. Van het restaureren van forten tot het maken van een kanoroute, van het herstel van een fortwachterswoning tot het uitbaggeren van een inundatiekanaal, enzovoorts.

Provinciale Staten namen met veel belangstelling kennis van het uitvoeringsprogramma voor de komende jaren. In de verschillende betrokken commissies was wel duidelijk geworden dat met het realiseren van dit programma de waterlinie nog niet klaar is. Naar verwachting zal er zeker tot in 2020 verder geïnvesteerd moeten worden in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De betrokken overheden gaan er van uit dat de linie tegen die tijd terecht zal komen op de wereld erfgoedlijst.

Meer informatie: Marjolein Copier, telefoon 06-20003533

Laatst gewijzigd op 12-12-2005. Paginabeheer: Marjolein Copier