Socialistische Partij

Minister Peijs belooft Gerkens om spoor efficiënter te maken

12-12-2005 * Verkeersminister Karla Peijs zal bekijken met welke kleine aanpassingen het spoor efficiënter kan worden benut. Deze toezegging volgde op aandringen van SP-Kamerlid Arda Gerkens. Die denkt dat door slimme aanpassingen er veel extra capaciteit op het spoor kan komen en dat ook de treinen hierdoor beter op tijd kunnen gaan rijden.

Tijdens de behandeling van de Nota Mobiliteit was al snel duidelijk dat de minister geen grote ambities voor het spoor heeft. Gerkens: "Het is erg jammer dat de minister kiest voor asfalt en niet voor openbaar vervoer. Maar gelukkig is ook met kleine aanpassingen veel te bereiken voor de treinreizigers."

In 2001 kwam toenmalig minister Netelenbos nog met een uitgebreid pakket van inhaalsporen en spoorverbredingen naar de Kamer. Vanaf 2006 zou dit uitgevoerd moeten worden. Gerkens: "Helaas zal er in 2006 niets van deze maatregelen terecht komen. De minister is niet bereid om nu te investeren in extra spoor. Hopelijk zal ze na haar beloofde onderzoek hier wel toe overgaan."