Senternovem


De Tweede Verdieping: Partnerschap met betekenis

Aanvangsdatum

13-12-2005

13.00 - 17.00 uur

Het Competentiecentrum Transities nodigt u uit voor De Tweede Verdieping met als thema 'Partnerschap met betekenis'

John Locke (ca. 1690) zei: Belangrijke vormen van macht moeten worden verdeeld over verschillende maatschappelijke kampen, anders ontstaat een machtsconcentratie die schadelijk is voor de anderen. Zijn woorden lijken een belangrijke basis voor duurzame ontwikkeling en de transitieaanpak. We spreken daar over partnerschap, gedeeld belang en het ontwikkelen van commitment.

Tijdens de Tweede Verdieping kijken we naar de opvattingen van Locke en ook Machiavelli als metafoor voor transities: het succes van de transitie wordt wellicht niet bepaald door het inzetten van een transitie, maar door inzicht in het spel van de samenwerking gericht op verandering en inzicht in de eisen die samenwerking met zich mee brengt. In transitiemanagement is het dan belangrijk rekening te houden met een evenwichtig partnerschap, immers eenzijdige sturing door één van de partners kan de transitie doen vastlopen. In de theorie gebruiken we termen als multi-actor benadering of een multi-stakeholderproces. In praktijk blijken er partnerschappen te ontstaan die een doorbraak kunnen betekenen bij het oplossen van hardnekkige vraagstukken.

Toegang: De toegang is gratis maar aanmelding is verplicht. Meldt u alleen aan als u ook echt van plan bent te komen. Aanmelden kan via het aanmeldformulier. Wees er snel bij want in het theater is maar ruimte voor 50 personen.

Sprekers:

Ewald Breunesse (manager energietransitie Shell Nederland) heeft gedurende vele jaren bijgedragen aan de scenariostudies van Shell. Hij zegt daarover: Een scenario is als het ware een 'brug naar de toekomst' en haalt de juiste vragen naar boven. Daarnaast is hij een actieve partner in de Energietransitie zoals die door de Rijksoverheid (ministerie van EZ) is opgezet.

Caroline van Leenders (transitietrekker bij BuZa/OS) gaat, vanuit het perspectief van de overheid, in op de noodzaak om tot Slimme sturing te komen. Transities vragen een open oog voor verschillende belangen, het komen tot nieuwe allianties en innovatieve oplossingen, met een lange termijnperspectief. In het werk van Caroline van Leenders komt dit naar voren en zij gaat in op enkele kenmerken van nieuwe vormen van sturing die verbonden zijn aan het transitie-denken.

Over 'De Verdieping'

In de praktijk doen betrokkenen bij transities hun werk vaak relatief eenzaam binnen bestaande organisaties. In de reeks 'De Verdieping' organiseert het Competentiecentrum bijeenkomsten die uitdagen tot debat over het werken aan transities en die enige inhoudelijke verdieping brengen. Thema's die aan de orde komen, staan op zichzelf, maar zijn direct gerelateerd aan het werk van de professional die verantwoordelijkheid heeft binnen de transitieaanpak.

Dit is jaargang 1, aflevering 2 in de reeks 'De Verdieping'

Doelgroep

Transitieprofessionals

Locatie

Stadskasteel Oudaen, Oudegracht 99, Utrecht (zie www.oudaen.nl)

Toegangsprijs

Gratis

Contact

Aanmelding kan via het aanmeldformulier. Wees er snel bij want in het theater is maar ruimte voor 50 personen. Voor vragen kunt mailen naar info@transitiepraktijk.nl

Meer informatie

De Tweede Verdieping
Wijzigingsdatum | 17-11-2005