Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

22 november 2005

Boer zoekt nieuwe wegen

Het NAJK project Nieuwe Wegen start in Overijssel, Gelderland en Utrecht met het symposium 'Boer zoekt nieuwe wegen' op 13 december in Eerbeek.

In Boer zoekt vrouw begonnen de boeren hun zoektocht naar de ideale vrouw in Het Huis te Eerbeek, met speed-daten. Precies op dezelfde plaats waar jij nu de kans krijgt om kennis te maken met ondernemers die het net even anders doen, binnen en buiten de agrarische sector. Je hoort hoe ze nieuwe bedrijfstakken hebben opgezet, welke drempels ze daarbij tegenkwamen en hoe ze hun plan tot een succes hebben gemaakt. Zo krijg je een beeld van de mogelijkheden die er zijn voor jou en jouw bedrijf.

Programma

20.00 uur Ontvangst met koffie en thee

20.15 uur Opening door Nils den Besten
NAJK dagelijks bestuurder Melkveehouderij

20.30 uur Brainstorm
Hoe kom je tot een nieuw idee? Hoe kijk je verder dan de praktijk van de dag? Onder begeleiding van Ronald Groen van Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers.

21.15 uur Pauze

21.30 uur Workshops
Onder leiding van discussieleider:

1. Pitch & Putt
Een mooie term voor golf waarbij je geen golfvaardigheidsbewijs hoeft te hebben en in je gewone kleding op een professionele manier kan golven. Harrie Jansen in Diepenheim heeft dit mogelijk gemaakt. Enkele jaren geleden stonden hij en zij vrouw voor de keus om het bedrijf van zijn schoonouders over te nemen.

2. Achterhoekse oliemolen zoekt partners
Roland Kleine uit Almen is een ondernemer die altijd grenzen opzoekt. Hij heeft de intentie een oliemolen op te zetten die vanaf september 2006 moet gaan zorgen voor de jaarlijkse winning van 10 miljoen liter koolzaadolie (pure plantaardige olie, PPO) in een nieuwe fabriek bij Lochem (Gld).
Kleine is actief op zoek naar nieuwe partners om zijn idee te verwezenlijken, onder andere ABCTA.

3. Morgenland, een samenwerkingsverband van varkenshouders Acht varkenshouders werken intensief samen in Morgenland. De samenwerking startte met mestafzet. Na twee jaar werken de varkenshouders op vele vlakken samen, onder andere mestafzet, inkoop gas, telefonie, diergeneesmiddelen en afzet en transport. Eén van de grondleggers van de samenwerking, Rene Schepers, vertelt hoe de samenwerking tot stand is gekomen.

4. Verandering en vooruitgang met Alta en Tellus Koepon is met Alta Genetics en Tellus één van de grootste particuliere organisaties ter wereld, actief
in melkvee, fokkerij en diensten. Jan Bobbink vertelt hoe Alta en Tellus vernieuwing en innovatie
toepassen in het eigen bedrijf. Hoe bepaalt de organisatie welke richting het op gaat, en op welke ontwikkelingen zij moet inspelen? En welke richting moet jij als agrarisch ondernemer inslaan in de toekomst?

22.30 uur Afsluiting door Nils den Besten

Aanmelden
Meld je aan voor Boer zoekt nieuwe wegen door de antwoordkaart te downloaden. Printen, invullen en opsturen naar:

Plattelands Jongeren Services
Boer zoekt nieuwe wegen
Antwoordnummer 1519
6800 WC Arnhem

Doe de antwoordkaart vóór 6 december a.s. op de bus.

Download: Antwoordkaart Boer zoekt nieuwe wegen.pdf (66 Kb) Zie het origineel