Gemeente Apeldoorn

Symposium naoorlogs erfgoed

De gemeente en de vier Apeldoornse woningcorporaties organiseren op 13 december een symposium over de kwaliteit van gebouwen en wijken uit de periode 1940 -1970. Apeldoorn staat aan de vooravond van het denken over dit naoorlogse erfgoed. Het is daarom goed om inzicht te krijgen welke kwaliteiten er zijn in Apeldoorn. Het symposium wordt gehouden in het kantoor van Centraal Beheer Achmea aan de Prins Willem Alexanderlaan (een gebouw dat ontworpen is in deze periode) en is voor iedereen toegankelijk.

De avond staat onder deskundige en enthousiaste leiding van Marlies Claasen (TV Gelderland). Zij zal de sprekers kritische vragen stellen en de avond in goede banen leiden. Sprekers zijn onder andere:
* Leon van Meijel (Cultuurhistorisch Adviesbureau Stoa, Ede) laat in woord en beeld zien welke kwaliteiten van wederopbouwwijken in Apeldoorn te vinden zijn. Aan de hand van een aantal herkenbare voorbeelden wordt duidelijk dat Apeldoorn enorm gegroeid is in de wederopbouwperiode. Ook anno 2005 vormen deze wijken en gebouwen een wezenlijk onderdeel van de identiteit van Apeldoorn.
* Gert-Jan te Velde (van Schagen Architecten, Rotterdam) laat de aanwezigen inspirerende voorbeelden zien van renovatie van panden uit deze periode. Het architectenbureau waar hij werkzaam is heeft al drie keer de nationale renovatieprijs gewonnen, zodat wel gezegd mag worden dat hij als geen ander bekend is met de renovatie van naoorlogse gebouwen.

* Martin Bril (Auteur en columnist Volkskrant) geeft een andere kijk op het thema wederopbouw on(t)roerend goed. Het zal tot op het laatst onbekend blijven wat de inhoud wordt van zijn bijdrage. Vast staat wel dat het verrassend en inspirerend zal zijn.

Fototentoonstelling
De avond wordt op een bijzondere wijze afgesloten. Vier studenten van de Fotovakschool Apeldoorn (Berry Roest, Kim de Jager, Marjan Bunning en Mariët van der Zande) hebben tien naoorlogse gebouwen in beeld gebracht. Zij hebben daarbij aandacht besteed aan het gebouw, de omgeving én de gebruiker. Deze unieke fototentoonstelling wordt officieel geopend aan het einde van het symposium. Daarna is er voor iedereen de gelegenheid deze fototentoonstelling te bekijken. De tentoonstelling is tot en met 3 januari 2006 te bezichtigen in het kantoorgebouw van Centraal Beheer Achmea. Daarna is deze nog te zien bij woningcorporatie Ons Huis (4 januari 2006 tot en met 25 januari), de gemeente (26 januari tot en met 21 februari), woningcorporatie De Goede Woning (22 februari tot en met 7 maart) en de Fotovakschool Apeldoorn (van 8 maart tot en met 28 maart).

Aanvang van het symposium is 20.00 uur, einde uiterlijk 22.00 uur. Inloop met koffie en thee vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Er is plaats voor maximaal 300 personen. Aanmelding en meer informatie via kennisatelier@apeldoorn.nl.

Voor het laatst bijgewerkt op: 1-dec-2005 02:49