Uitvinder ROLYKIT viert jubileum software huis

Paralax

Uitvinder ROLYKIT viert jubileum software huis

Paralax is een software huis dat 25 jaar geleden is opgericht door Samuel Meyering. Hij had toen al zijn sporen verdiend als filmmaker en was in 1964 oprichter van de roemruchte
1,2,3 filmgroep, samen met Frans Bromet, Renee Daalder, Jan de Bont en (de latere architect) Rem Koolhaas en maakte o.a. de speelfilm Rufus, de eerste Nederlandse filmthriller die in 1975 volle zalen trok.

Daarnaast was hij beeldend kunstenaar, die het gebruik van de computer al in 1973 in de constructieve kunst introduceerde, en uitvinder van de spectaculaire roldoos de Rolykit, een wereldwijd succes waarvan meer dat 10 miljoen exemplaren verkocht zijn.

Paralax was in 1980 een van de allereerste softwarehuizen in Nederland, en inmiddels een van de oudste. Bovendien is het een van de zeer weinigen die zich specialiseert in innovatieve software voor universele toepassingen. In 1983 versterkte Willem van Kooten Paralax, als adviseur en investeerder.

Paralax was wereldwijd de eerste die een programma voor schoolroosters ontwikkelde, en eveneens de eerste die een tekstverwerker maakte waarmee vele verschillende lettertypes afgedrukt konden worden.

In de 80-er jaren werd Book One geïntroduceerd, een uniek programma voor het ontwikkelen van interactieve presentaties, animaties, simulaties, lesprogramma's - kortom, websites 'avant la lettre', want het internettijdperk zou pas meer dan tien jaar later aanbreken.

In de 90-er jaren brak Paralax door met Rostar Flex, een programma voor personeelsplanning. Op dit gebied is paralax verreweg marktleider in Nederland met honderden klanten in tientallen branches - overheid, defensie, gezondheidszorg, spoorwegen, recreatie, spoorwegen, beveiliging, immigratiediensten, winkelketens, gemeentes, schouwburgen, musea, industrie, radio en TV, energiebedrijven, etc. Paralax heeft gebruikers in heel Europa en Amerika.

In het huidige jubileumjaar heeft Paralax Rostar CAS geïntroduceerd, een nieuwe generatie planningssoftware met vele technologische en functionele vernieuwingen en een unieke user interface, die het complexe personeelsplannen ook voor leken toegankelijk maakt.

Ter gelegenheid van haar 25 jarig jubileum heeft Paralax een jubileum DVD laten vervaardigen door de bekende film- en televisiemaker Frans Bromet, die samen met Samuel Meyering ooit deel uit maakte van de 1,2,3 filmgroep.