Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta en filmhuis 't Hoogt presenteren: VINEX Filmavond

Dinsdag 13 december 19.30 uur

Met twee films en een lezing

Dit jaar bestaat de Utrechtse VINEX wijk, Leidsche Rijn, 10 jaar. Het is wel de grootste maar bij lange na niet de enige VINEX locatie in Nederland. Ook elders in den lande verrezen uitgebreide nieuwbouwwijken. De beide films brengen verschillende scenario's in beeld. De lezing spits zich toe op 'onze' VINEX.

De uitbreiding van Polder Mastenbroek van Sjaak Langenberg en Theo van den Aker Een film die doorloopt in de werkelijkheid van de ruimtelijke ordeningspraktijk. De film plaats de actuele problematiek van de relatie tussen de stad en het landelijk gebied in een bijzonder persectief. De film daagt de bewoners van de Overijsselse polder Mastenbroek uit hun defensieve positie te verlaten en over de horizon heen te kijken. De geijkte patronen beheersen de ruimtelijke ordening. Stadsuitbreiding is de normaalste zaak van de wereld. Op verzoek van de filmmakers werden deskundigen op het terrein van ruimtelijke ordening uitgedaagd om hun grenzen te verleggen en een 'polderuitbreiding' te ontwikkelen.

In de film komt ook de (recreatieve) druk van de stad op het platteland naar voren, en de geringe uitbreidingsmogelijkheden van boeren, zoals dat eigenlijk ook het geval is om Utrecht (Marsdijk, polder Rijnenburg) door de aanleg van een nieuwe VINEX-wijk en de groenontwikkeling van bijvoorbeeld de Dienst Landelijk Gebied.

NL 2004, 42 minuten.

Het wonder van Carnisse van Sjaak Langenberg en Gilles Frenken

Een surrealistische documentaire over de volkse wijk Carnisselande bij Barendrecht. Een bijzonder portret van een Vinex-locatie met een humoristische toon. De makers stuitten op kleine en grote problemen die kenmerkend zijn voor een wijk in aanbouw. Om tegenwicht te bieden aan de klagende bewoners voerden zij de blinde schrijver en cabaretier Vincent Bijlo op in de film als bekende inwoner van Carnisselande. Op een extreem warme zomerdag loodst Bijlo de kijker door zijn geliefde woonwijk. Er worden alleen meisjes geboren in de wijk en in een straat schittert de kerstverlichting in het vroege ochtendlicht. Door de ogen van de ziener Bijlo worden problemen gespiegeld en in een bijzonder perspectief geplaatst.

NL 2003, 42 minuten, met Vincent Bijlo.

Duur: tot 21.30 uur
Locatie: 't Hoogt, Hoogt 4, Utrecht
Toegang: E 7,00
Aanmelden: U kunt reserveren via: www.hoogt.nl

Voor een uitgebreide toelichting, kijk op www.aorta.nu, op www.sjaaklangenberg.nl

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390 Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur.

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht