Gemeente Utrecht

Convenant gemeente met belangenorganisaties voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten:

Woonomgeving leidsche rijn goed toegankelijk voor iedereen

De openbare ruimte in Leidsche Rijn moet goed toegankelijk en bruikbaar zijn voor iedereen. De gemeente Utrecht gaat hier samen met vier belangenorganisaties verder aan werken. Zij worden voortaan al vanaf het ontwerpstadium betrokken bij plannen voor de openbare ruimte. Om te beginnen wordt in drie plannen ervaring opgedaan met deze werkwijze. Afspraken daarover zijn vastgelegd in een convenant, dat op dinsdag 13 december a.s. ondertekend wordt.

Toegankelijkheid voor iedereen is het uitgangspunt bij de realisatie van Leidsche Rijn. Ook ouderen en mensen met beperkingen moeten in het nieuwe stadsdeel geen belemmeringen tegen komen om zelfstandig te kunnen functioneren. Toch wijst de praktijk uit dat dit niet altijd volledig waargemaakt wordt. Daarom gaat de gemeente met vier belangenorganisaties samenwerken om hierin verbetering aan te brengen.

Toetsing van plannen en evaluatie van werkwijze

In het convenant zijn afspraken gemaakt over de volgende werkwijze:

- De belangenorganisaties gaan drie plannen voor openbare ruimte in Leidsche Rijn vanaf de ontwerpfase toetsen. Vervolgens brengen de organisaties aan de gemeente advies uit over de toegankelijkheid.

â- Eén van die 3 plannen wordt de openbare ruimte in Leidsche Rijn Centrum. Als gevolg van de overkapping van de A2 moeten daar hoogteverschillen tot acht meter worden overbrugd, wat uiteraard extra aandacht voor de toegankelijkheid vraagt.

â- Zo nodig past de gemeente aan de hand van het advies van de organisaties het ontwerp aan. Een eventuele afwijking van het advies wordt gemotiveerd.

â- Als de openbare ruimte opgeleverd wordt, zorgen de belangenorganisaties voor een toetsing van de praktijksituatie.

â- Na oplevering wordt het hele proces van ontwerp, uitvoering, oplevering en toetsing geëvalueerd. Als daar aanleiding voor is, wordt de procesgang bij de gemeente bijgesteld.

â- De gemeente wil ook de al opgeleverde openbare ruimte in Leidsche Rijn verbeteren aan de hand van de uitgangspunten van het convenant.

Openbare ruimte meteen bij oplevering goed toegankelijk

Het is de bedoeling dat er voor eind 2006 een werkwijze ontstaat (voor zowel ontwerpers als uitvoerders) waarmee de openbare ruimte meteen bij oplevering voor iedereen bruikbaar en toegankelijk is. De betrokkenheid van de belangenorganisaties verschuift zo van achteraf kritiek leveren naar positief meedenken aan het begin van het proces. Bovendien wordt hiermee voorkomen dat snel na oplevering aanpassingen nodig zijn, die extra kosten met zich meebrengen. Voor grootschalige projecten als de bouw van Leidsche Rijn Centrum en de Aanpak Stationsgebied kan de nieuwe werkwijze van grote waarde zijn.

Ondertekening

Het convenant wordt op dinsdag 13 december a.s. om 16.00 uur ondertekend in Restaurant de Hoge Weide (Ab Harrewijnstraat). Namens de belangenorganisaties ondertekent mw. Gezien Reinders (directeur Solgu), namens de gemeente dhr. Walther Lenting (wethouder Leidsche Rijn).

Betrokken organisaties

â- Gemeente Utrecht

â- SOLGU: Stedelijk Overleg Lichamelijk Gehandicapten Utrecht

â- COSBO Stad Utrecht: samenwerkingsorganisatie ouderenbonden in stad Utrecht

â- PP/CP Utrecht: Provinciaal Patiënten / Consumenten Platform Utrecht

â- PFvO: Provinciale Federatie van Ouderverenigingen Utrecht

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

â- Gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, P.Bataille, 030.286.1140

â- Solgu, mw. A. de Jong, 030.280.3286