Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Microkredieten voor startende ondernemers Amsterdam Zuidoost 12 december 2005

Dinsdag 13 december 2005 zullen stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet en directeur Rabobank Amsterdam, Berry Marttin het officiële startsein geven voor het microkredietenfonds voor startende ondernemers in Zuidoost. Een lokale ondernemer kan bij dit fonds aankloppen voor kleine kredieten, tussen de EUR 5.000 tot EUR 25.000, met een looptijd van maximaal vijf jaar. Het fonds is een initiatief van het Stadsdeel Zuidoost, de gemeente Amsterdam en Rabobank. Het project Startersfonds Zuidoost wordt mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Europese Unie. Amsterdam Zuidoost kent een groep potentiële ondernemers die niet in aanmerking komt voor reguliere financiering van hun ondernemingsplan. Het gaat veelal om mensen die al op kleine schaal een economische activiteit ontplooien, zoals catering of kinderopvang vanuit huis, een kap- of beautysalon, een nagelstudio of een naaiatelier.

Deze aspirant- ondernemers worden vaak door kredietverstrekkers als risicogroep gezien, omdat ze onvoldoende financiële zekerheden of onderpand bezitten. Om dit financieringsknelpunt op te lossen is het startersfonds Zuidoost opgericht. Dit fonds zal kleine en snel aflosbare leningen verstrekken aan deze doelgroep. Het doel is ze hiermee in staat te stellen een eigen bedrijf op te zetten en zo in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Dit fonds onderscheidt zich onder meer van het Startersfonds Amsterdam doordat de kredietnemers voor en na het verstrekken van de lening door succesvolle ondernemers uit het stadsdeel worden begeleid. De afgelopen jaren heeft het stadsdeel veel energie gestoken in het stimuleren van ondernemerschap. Stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet: "In 2000 hebben we het Europese Doelstelling 2-project Ondernemershuis Amsterdam Zuidoost opgezet voor informatie en advies aan starters. Ook hebben we met ditzelfde Europese fonds het project Betaalbare ruimtes ontwikkeld, waarbij kleine en goedkope bedrijfsruimtes voor starters worden gerealiseerd. Door deze publiek-private samenwerking hebben we een fonds kunnen ontwikkelen dat naar verwachting 30 ondernemers per jaar zal ondersteunen bij het opzetten van een succesvolle onderneming."

Ook Berry Marttin van de Rabobank Amsterdam is zeer enthousiast over het opgezette fonds:"Anders dan bij reguliere kredietverstrekking worden nu geen materiële zekerheden geëist. Heel bijzonder ook is de inzet van topondernemers uit eigen kring die de ondernemers begeleiden en op hen sociale controle uitoefenen zodat de lening wordt terugbetaald." De Rabobank is tevens betrokken bij het opzetten van microkredieten elders in het land.