SARA


gepubliceerd op dinsdag 13 december 2005

Amerikaanse en Europese supercomputerinfrastructuren verbonden via een common wide-area global file system

Seattle, 15 november 2005 - TeraGrid, de supercomputing cyberinfrastructuur in de Verenigde Staten en de Europese supercomputing gridinfrastructuur DEISA zijn vanwege een demonstratie met elkaar verbonden via een common, scalable, wide-area global file system dat de beide continenten omvat.

De verbinding tussen de communities in de oude en nieuwe wereld werd in Seattle tijdens de Supercomputing Conference SC05 gedemonstreerd in de Nederlandse stand van het Dutch Research Consortium. Hiermee werd aangetoond dat iedere wetenschapper met toegangsrechten tot TeraGrid via een van de deelnemende sites in de VS, of met toegang tot de DEISA-infrastructuur vanaf een DEISA-site in Frankrijk, Duitsland of Italië, direct en op een transparante manier collaboratieve data kan creëren of daarover kan beschikken via de recentelijk verbonden grid-wide global file systems van TeraGrid en DEISA door middel van een common file address space. Een ander belangrijk aspect is dat applicaties die draaien op een van de andere deelnemende sites ook op een transparante wijze toegang hebben tot data in de common file address space.

High performance wide-area global file systems, zoals GPFS van IBM, maken geheel nieuwe werkwijzen binnen grid-infrastructuren mogelijk. Dit geldt vooral voor supercomputing grids met een beperkt aantal deelnemende sites. Een common data repository met snelle en transparante toegang tot enerzijds applicaties die ergens op het grid draaien en anderzijds tot wetenschappers die via een partnersite op het grid werken, maakt het voor de geografisch verspreide wetenschappelijke communities eenvoudiger om collaboratief wetenschappelijk onderzoek te doen.

Zowel DEISA als TeraGrid hebben het high performance wide-area global file system GPFS van IBM in productie genomen. Voor de technologiedemonstratie hebben specialisten van GÉANT, Abilene/Internet2 en de nationale onderzoeksnetwerken van Frankrijk, Duitsland en Italië (RENATER, DFN, GARR) de netwerken van DEISA en TeraGrid met elkaar verbonden. Zij hebben een high performance netwerk gerealiseerd tussen TeraGrid-sites in het San Diego Supercomputer Center (SDSC), Chicago en Indiana, en DEISA-sites in verschillende Europese landen (Frankrijk, Duitsland, Italië). Over deze dedicated verbinding werden the global file systems van DEISA en TeraGrid gemerged in een common global file system. Verwacht wordt dat deze netwerkverbinding tussen de beide infrastructuren in de toekomst een permanent karakter zal krijgen.

De demonstratie bestond uit het draaien van supercomputerapplicaties van verschillende wetenschappelijke disciplines als TeraGrid- en DEISA-applicaties. De resultaten van de applicaties van de afzonderlijke sites werden bewaard in het intercontinentale global file system waar ze op transparante wijze konden worden verwerkt door andere access points van het access grid. De applicaties die werden gedemonstreerd waren een Protein Structure Prediction en een Cosmological Simulation uitgevoerd in SDSC, VS (www.sdsc.edu), een Gyrokinetic Turbulence Simulation en een Cosmological Simulation door het Garching Computing Centre van de Max Planck Society (RZG), Germany (www.rzg.mpg.de).


- - - -

Meer informatie:

Over SARA
SARA Reken- en Netwerkdiensten biedt als leverancier van innovatieve ICT-diensten een compleet pakket aan services en producten aan op het gebied van high-performance computing, storage, visualisatie, networking en infrastructuurdiensten. Onder de klanten van SARA bevinden zich wetenschappelijke en educatieve instellingen, overheidsinstellingen en bedrijven. SARA maakt deel uit van het DEISA-consortium.

Zie ook: www.sara.nl
Contactpersoon: dr. ir. Axel Berg, division manager High Performance Computing and Visualization,tel. 020 592 3000, e-mail: axel@sara.nl

Over DEISA
DEISA, Distributed European Infrastructure for Supercomputing Applications, is een EU FP6 Research Infrastructure project. Gezamenlijk zijn alle belangrijke Europese supercomputingcentra bezig met het ontwikkelen en beheren van een supercomputinginfrastructuur als aanvulling op de supercomputerdienstverlening die op nationaal niveau aanwezig is. Het DEISA-consortium bestaat uit elf partners (BSC, CINECA, CSC, ECMWF, EPCC, FZJ, HLRS, IDRIS, LRZ, RZG and SARA) in zeven Europese landen (Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Engeland en Nederland). Het DEISA-project is in 2004 gestart en in 2005 in productie gegaan.

Zie ook: www.deisa.org
DEISA-contact: Hermann Lederer, RZG, Garching, Germany (hel@rzg.mpg.de).

Over TeraGrid
TeraGrid is een partnership van researchers, computational experts en resource providers die gezamenlijk een samenhangende cyberinfrastructuur ontwikkelen voor wetenschappelijk onderzoek en engineering. Deze infrastructuur wordt gesponsored door de Amerikaanse National Science Foundation (NSF). TeraGrid en de daarmee samenhangende onderwijs- en mentorprogramma's zorgen voor het verbinden en verbreden van wetenschappelijke communities. Het TeraGrid maakt deel uit van een Major Research Equipment construction project van NSF dat duurde van 2001 tot 2004. In augustus 2005 heeft NSF een aantal subsidies toegekend voor operation, gebruikersondersteuning en verbetering van de TeraGrid-faciliteit gedurende de komende vijf jaar. Hiervoor hebben acht resource provider partners subsidie ontvangen: Indiana University, National Center for Supercomputing Applications, Oak Ridge National Laboratory, Pittsburgh Supercomputing Center, Purdue University, San Diego Supercomputer Center, Texas Advanced Computing Center en The University of Chicago / Argonne National Laboratory. De University of Chicago is verantwoordelijk voor de coördinatie en integratie van TeraGrid via de Grid Infrastructure Group (GIG).

Zie ook: www.teragrid.org
TeraGrid-contact: Scott Lathrop, University of Chicago and Argonne National Laboratory (lathrop@mcs.anl.gov).

Foto's
Download high-res foto.