Erasmus MC


13-12-2005: Nieuwe polikliniek arbeidsgeneeskunde van start
Emcare: uniek zorgconcept voor arbeidsrelevante aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat

Vandaag is de nieuwe polikliniek EMcare voor arbeidsrelevante aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat van start gegaan. Mensen met klachten aan spieren, botten of gewrichten, veroorzaakt door of met gevolgen voor het werk, kunnen hier terecht voor op reïntegratie gerichte diagnostiek, probleemanalyse en behandeling. In Nederland is het de eerste polikliniek met deze opzet.

Na een uitgebreide multidisciplinaire intake indiceert en organiseert EMcare de behandeling in de reguliere zorg of reïntegratiezorg door middel van afspraken met speciaal geselecteerde zorgaanbieders. Optimale logistiek, snelle toegang tot de juiste zorgaanbieders en ketenzorg staan daarbij centraal.

Algemeen directeur drs. Harald Miedema: "EMcare is zorg zoals het hoort: de patiënt wordt niet van het kastje naar de muur gestuurd, maar krijgt via één loket met alle disciplines te maken die nodig zijn. Hierdoor komt de patiënt eerder bij de juiste zorgverleners terecht en kan gemiddeld ook weer eerder aan het werk gaan."

Een care-manager neemt deel aan de uitgebreide intake, volgt het gehele behandeltraject en communiceert met de verwijzer (meestal de bedrijfsarts). Bij de probleemanalyse zijn een klinisch arbeidsgeneeskundige, een fysiotherapeut en een psycholoog betrokken. Op de dag van de intake krijgt de cliënt het advies voor behandeling, die na multidisciplinair overleg is samengesteld. De verwijzer en huisarts ontvangen een rapportage, waarna elke 3 weken over de voortgang wordt bericht. Daarnaast kan de verwijzer het proces zelf volgen via het EMcare webbased IT-systeem. Voor zowel de intake en probleemanalyse als de geadviseerde behandeling zijn 'evidence based' protocollen opgesteld. Hierin is uitgebreid aandacht voor de factor arbeid, ook in reguliere behandeltrajecten.

Opdrachtgevers waarmee EMcare vanaf de start samenwerkt zijn Interpolis, Zilveren Kruis Achmea, Achmea Arbo, Commit Arbo, De Amersfoortse, DSW Zorgverzekeraar, ArboUnie, Ohra en TNT.

EMcare is een initiatief van Kenniscentrum Arbeid en Klachten Bewegingsapparaat (Kenniscentrum AKB) en NewYield en is ontwikkelpartner van het Erasmus MC.