Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - NOB HOLDING

Hilversum, 13 december 2005

Besluit verkoopproces NOB Cross media facilities

Meerjaren contract met Publieke Omroep

NOB Holding heeft, in overleg met de Raad van Commissarissen en de Staat als aandeelhouder, besloten om NOB Cross media facilities (NOB) aan marktpartijen te gaan verkopen. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving zal NOB niet aan Publieke Omroep worden overgedragen. Wel zal NOB verantwoordelijk blijven voor het uitvoeren van de uitzendprocessen voor Publieke Omroep. Publieke Omroep en NOB hebben afgesproken daartoe een meerjaren contract af te sluiten. Ervan uitgaande dat dit contract tijdig tot stand komt, gaat de verkoop komend voorjaar van start.

In het afgelopen jaar hebben NOB Holding en Publieke Omroep, in nauwe samenspraak met de Staat, overleg gevoerd over de mogelijke overdracht van NOB aan Publieke Omroep. NOB is nu nog een 100% dochter van NOB Holding. Dit overleg resulteerde afgelopen zomer in een overeenstemming op hoofdlijnen over de technische aspecten van een dergelijke overdracht, waarover NOB Holding en Publieke Omroep hun toezichthouders (resp. Raad van Commissarissen en de Raad van Toezicht) hebben geïnformeerd. Tegelijkertijd hebben partijen zich nogmaals beraden over de wenselijkheid van een dergelijke overdracht. In deze gesprekken werden de huidige marktontwikkelingen en de kansen voor NOB daarin als zelfstandige onderneming nog eens diepgaand geëvalueerd. Dit heeft uiteindelijk geleid tot gewijzigde inzichten, waardoor de besluitvorming over de aandelenoverdracht een nieuwe wending heeft gekregen. De volgende ontwikkelingen hebben hierbij een belangrijke rol gespeeld.

Recente ontwikkelingen

NOB heeft in het afgelopen jaar naast de opdrachten voor de publieke omroepen, in toenemende mate voor commerciële opdrachtgevers gewerkt. Dit heeft te maken met de doorbraak van nieuwe digitale en breedbandige distributiemogelijkheden via de ether, de kabel, de telefooninfrastructuur en mobiele netwerken. Die doorbraak is mede tot stand gekomen door de initiatieven van Talpa en Versatel, waarvoor NOB de uitzendfaciliteiten heeft ontwikkeld en gerealiseerd. Infrastructuureigenaars realiseren versneld hun ambitie om over hun netwerken zowel telefoon, digitale televisiepakketten als internet aan te bieden. Mede daardoor groeit de vraag van publieke en commerciële partijen naar de realisatie van digitale themakanalen. NOB heeft daarvoor een generieke oplossing geboden die uiteenlopende nieuwe mediavormen ondersteunt. Het bedrijf biedt daarmee een toegevoegde waarde aan zowel contentpartijen (zoals publieke en commerciële omroepen en producenten) als distributiepartijen (kabelbedrijven, telecomoperators, internet service providers).

Veel (nieuwe) spelers in de omroep- en distributiemarkt hebben belangstelling voor de bij NOB opgebouwde expertise en dienstverlening. NOB ziet daardoor kansen op nieuwe terreinen, waarmee de gewenste groei en ontwikkeling van het bedrijf mogelijk zijn. Een private aandeelhouder kan de positie van NOB verder versterken. Daarvoor is bij een overdracht naar het publieke domein vrijwel geen ruimte. Bovendien zouden de vergaande bezuinigingen in het publieke domein mogelijk op langere termijn een bedreiging voor de werkgelegenheid van het bedrijf kunnen betekenen, omdat in die situatie geen compensatie van verlies aan werkgelegenheid kan plaatsvinden met commerciële opdrachten.

Uiteraard blijft de dienstverlening voor Publieke Omroep voor NOB van groot belang. De dagelijkse dienstverlening voor de uitzendprocessen van radio, televisie, internet en mobiel, de gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe diensten en de realisatie van complexe technische projecten voor Publieke Omroep leveren het bedrijf niet alleen een stabiele basis, maar ook inspiratie, kennis en ervaring.

Publieke Omroep richt zich in zijn eigen ontwikkeling primair op mediabeleid en op profilering en programmering van de publieke kanalen. Dat houdt in dat zoveel mogelijk uitvoerende taken worden uitbesteed aan daartoe gespecialiseerde dienstverleners. In die lijn is gekozen voor het afsluiten van een meerjaren contract.

Meerjaren contract

Om verzekerd te zijn van de continuïteit van de strategische (uitzend)processen heeft de Staat, die tot nu toe rechtstreeks opdrachtgever is van NOB, met NOB en Publieke Omroep afgesproken dat deze laatste twee hiervoor onderling een meerjaren contract afsluiten. Dit contract zal een initiële looptijd hebben van vijf jaar en betreft onder meer het uitzendproces voor radio en televisie en diensten die hiermee nauw zijn verweven, zoals verbindingen en het digitale werkproces. Het contract biedt voor beide bedrijven stabiliteit en garandeert voortzetting van een intensieve samenwerking, waarbij Publieke Omroep mede kan profiteren van nieuwe diensten en distributievormen die NOB voor marktpartijen ontwikkelt. Vanuit een commerciële omgeving zal NOB nog scherper zijn diensten kunnen richten op kostenbesparingen en efficiency, wat ook voor Publieke Omroep extra voordelen zal opleveren.

Het contract geeft de mogelijkheid tot een succesvolle overname van NOB door een marktpartij. Daarmee ontstaan meer kansen voor verdere groei en ontwikkeling, die uiteindelijk de continuïteit van het bedrijf en de werkgelegenheid van het personeel bepalen.

Verkoopproces

De verkoop zal plaatsvinden via een controlled auction . Geïnteresseerde partijen kunnen inschrijven op een veiling waaruit op basis van meerdere criteria de beste koper wordt geselecteerd. De Staat heeft hiervoor als 100% aandeelhouder van NOB Holding naast de koopprijs eerder de volgende criteria geformuleerd:


- De gevolgen voor personeel en de werkgelegenheid


- Het belang van de publieke omroep


- De kwaliteit en financiële gezondheid van de koper


- De gevolgen voor de concurrentieverhoudingen in de Nederlandse markt


- De mate waarin het bestaande beleid door de nieuwe koper wordt onderschreven

Dit zijn dezelfde criteria als die welke zijn aangehouden bij de eerdere verkopen van onderdelen van NOB Holding.

Er wordt naar gestreefd om de verkoop in het derde kwartaal van 2006 af te ronden, met inachtneming van de regels van het mededingingsrecht.

Afronding privatisering NOB

De voorgenomen verkoop vindt plaats in het kader van de privatisering van het voormalige NOB, waarvan de Staat 100% eigenaar is. Eerder verkocht NOB Holding onder meer het Media Park in Hilversum aan TCN Property Projects, een vijftal bedrijven op het gebied van opname en nabewerking in Nederland, België, Duitsland en Hongarije aan United Broadcast Facilities en de bedrijven DutchView, Ciris en DutchView ENG aan investeringsmaatschappijen Nimbus en Friesland Bank Participaties. Tevens werd een aantal afzonderlijke bedrijven verkocht aan het management, zoals EFF, Heuvelman, Flashlight en Ampco. Met de verkoop van NOB Cross media facilities zal de privatisering van NOB voltooid zijn. NOB Holding zal nog enkele jaren blijven bestaan ter afwikkeling van de rechten en verplichtingen uit transacties in het verleden en zal daarna worden geliquideerd.


- einde persbericht