Gemeente Zaanstad

B&W besluiten van week 49 Markt blijft op de Burcht en andere B&W besluiten
12-12-2005

Tussenbericht Inverdan
In het raadsbesluit van 21 juli 2005 `Actualisatie van het programma Inverdan Haalbaar & Betaalbaar II', is toegezegd in het vervolg een halfjaarlijkse rapportage Inverdan uit te brengen aan de raad. De raad kan goed worden geïnformeerd als deze momenten gelijk zijn aan de actualisatie van de grondexploitatie. Deze staat gepland voor eind februari 2006. Daarom biedt het college van B&W de gemeenteraad nu een tussenbericht aan. Het tussenbericht Inverdan geeft in grote lijnen aan wat de actuele situatie van Inverdan is. In deze rapportage wordt ook de stand van zaken benoemd met betrekking tot het bestemmingsplan.

Naar verwachting neemt het college februari 2006 een besluit over het ontwerp bestemmingsplan. Begin maart zal deze het inspraaktraject ingaan. De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vervolgens in juni 2006 vast. De raad had al eerder ingestemd met het aanpassen, flexibeler maken van het (voor)ontwerp bestemmingsplan. Bij de uitwerking van dit plan wordt de fijnstofproblematiek betrokken. Vooralsnog hebben de vertragingen die zijn ontstaan bij de vaststelling van het bestemmingsplan geen invloed op de werking van de Wet Voorkeursrecht Gemeenten; deze blijft van kracht.

Kunst & cultuur in Inverdan
B&W hebben het zogeheten Vlekken- en Plekkenplan Inverdan vastgesteld. In dit plan schetst de Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) een kader voor culturele evenementen en activiteiten evenals voor fysieke beeldende kunsttoepassingen in Inverdan.

In het plan zijn vijf onderzoeksopdrachten opgenomen, waaronder drie tijdelijke gebeurtenissen (Vlekken) gericht op jeugd & mobiliteit, op de samenwerking met scholen in het centrumgebied en op de beleveniseconomie. Daarnaast zullen twee opdrachten worden verstrekt voor permanente beeldende kunst (Plekken). Een voorbeeld hiervan is de grote rol die water gaat spelen.

Het al eerder opgerichte Kunstoverleg Inverdan (KOI) moet zorgen voor samenhang in kunstuitingen en het bewaken van het Vlekken- en Plekkenplan.

Binnenstadmanagement, nu ook in Zaandam
Centrale doelstelling van Inverdan is Zaanstad een nieuw kloppend stadshart te geven. Om dat voor elkaar te krijgen is een goede samenwerking tussen alle partijen noodzakelijk. Om een en ander met elkaar af te stemmen is er met de zakelijk belanghebbenden in 2003 een start gemaakt met het opzetten van een organisatiestructuur voor binnenstadmanagement in het centrum van Zaandam.

De feestelijke oprichting van Stichting Binnenstadmanagement vond op 12 december jl. plaats. De stichting stelt zich ten doel een kwaliteitsverbetering van het centrum te realiseren en zodoende het economisch renderen van de binnenstad te verbeteren. De stichting Binnenstadmanagement wordt het aanspreekpunt voor de gemeente betreffende zaken die de gehele binnenstad aangaat. Het gaat om het gezamenlijk ontwikkelen en organiseren van activiteiten op het gebied van promotie, communicatie, veiligheid, beheer en evenementen.

Gemeente Zaanstad vindt het van groot belang dat alle ondernemers zich verenigen in deze stichting. Zij draagt dan ook bij in de ondersteuning en organisatie van Stichting Binnenstadmanagement en stelt de eerste drie jaar daarvoor EUR 20.000,- beschikbaar. Tevens is er jaarlijks een bedrag van EUR 50.000,- gereserveerd ter ondersteuning van evenementen in het kernwinkelgebied. Afspraken over onder andere samenwerking en besteding van gelden worden opgenomen in een convenant dat binnenkort ondertekend gaat worden.

Markt blijft op de Burcht
Het college van B&W gaat de Zaandamse warenmarkt niet opnieuw verplaatsen. De markt blijft de komende jaren op de Burcht. Het college vindt dat er te veel nadelen kleven aan opnieuw verplaatsen.

Diverse aspecten zijn de afgelopen weken onderzocht, zoals verkeerskundige knelpunten (Verkeers Circulatie Plan), de relatie met bouwactiviteiten in het centrum, financiële gevolgen, parkeren en veiligheid. Belangrijke conclusie is dat een markt op de Rozengracht zich erg slecht verhoudt met de grootschalige ingrepen (sloop- en bouwactiviteiten) die daar de komende paar jaar voor plan Inverdan gaan plaatsvinden. `Bouwen en een markt houden, dat gaat niet goed samen. Dat moet je niet willen', aldus het college. Ook speelt mee dat de Rozengracht onderdeel is van het VCP, dat sinds kort in en rond Zaandam-centrum van kracht is.

Marktactiviteiten op de Gedempte Gracht (een voetgangerswinkelgebied) zorgen voor veel verkeersbewegingen rond laden/lossen en opbouwen van de markt, die voor voetgangers hinderlijk of gevaarlijk kunnen zijn. Bovendien zou het nodig zijn om bomen, straatmeubilair en speelwerktuigen weg te halen. Dat levert een grote kostenpost op voor de gemeente, die al eerder investeringen deed om de markt naar de Burcht te verplaatsen.

Het college wijst erop dat het na een verplaatsing van voorzieningen altijd enige tijd duurt voordat `de loop' er weer in zit. De locatie Burcht voldoet volgens B&W prima aan de eisen die bij de verplaatsing vorig jaar gesteld werden - ook door de Centrale Vereniging Ambulante Handel: een aaneengesloten geheel (zodat bezoekers een rondje kunnen lopen), een plek in het centrum van de stad en met voorzieningen in de nabijheid (zoals horeca in Klauwershoek en Dam, de winkelstraat Zuiddijk). Beide locaties liggen hemelsbreed nog geen 500 meter uit elkaar.

Bijdrage verbouwing MUZ theater
Het MUZtheater is een professioneel jongerentheatergezelschap dat internationaal en nationaal actief is. Het MUZtheater is van grote betekenis voor Zaanstad en heeft een pand in het Krimp dat beeldbepalend en interessant is. Dit pand willen ze graag verbouwen, zodat er bijvoorbeeld ook een uitvoeringszaal voor toneelgezelschappen kan komen. Burgemeester en Wethouders hebben besloten om de gevraagde éénmalige bijdrage van EUR 70.000 euro toe te kennen om de verbouwing mogelijk te maken. De verbouwing vergroot de kwaliteit van de openbare ruimte. Ook neemt de levendigheid in het centrum toe. De bijdrage van de gemeente past binnen het beleid van de Cultuurnota (het biedt ruimte aan amateurtoneelgroepen, werkt samen met scholen, geeft prioriteit aan jeugd) en is een doelstelling van het Zaans Meerjarig Ontwikkelings Programma (meer creatieve bedrijvigheid).

Duurzaam bouwen als aanvulling op de nota Basiskwaliteit woningbouw Zaanstad
De nota Basiskwaliteit woningbouw Zaanstad is aangevuld met een hoofdstuk (tevens richtlijn) `Duurzaam Bouwen'. Dit hoofdstuk komt in de plaats van de `Leidraad Duurzame woningbouw' uit 1997. De richtlijn geeft aan hoe duurzaam kan worden omgegaan met bijvoorbeeld energie, water of materiaalgebruik en wordt als gemeentelijke ambitie ingezet bij het maken van afspraken over nieuwbouwprojecten. De afspraken komen op basis van vrijwilligheid tot stand.

Herontwikkeling gasfabriekterrein Krommenie
Het college van B&W heeft de uitgangspunten en randvoorwaarden voor de herontwikkeling van het voormalige gasfabriekterrein in Krommenie vastgesteld. Hierover is met de omwonenden gesproken. Waar mogelijk zijn hun reacties verwerkt. Volgens de uitgangspunten en randvoorwaarden is er plaats voor eengezinswoningen, jongerenhuisvesting en appartementen in de hogere prijsklasse. De raad en omwonenden worden over het collegebesluit geïnformeerd.

Verder ging het college van B&W akkoord met:

* Het verslag van de monumentencommissie van 13 oktober 2005. B&W geven opdracht om de plaatsingsprocedure op de gemeentelijke monumentenlijst voor 10 panden conform de Monumentenverordening op te starten of te vervolgen en voor 4 panden de plaatsingsprocedure te staken. Het college laat een plaatsingsprocedure starten voor het pand Zuiderhoofdstraat 123 te Krommenie.
* De benoeming van de heer M. Snoek tot lid van de bestuurscommissie OPOZ en de heren Terwindt en Kurk tot leden van de bestuurscommissie OVOZ.

* Het verlengen van het contract met Cyclomedia voor de aankomende twee jaar. Hiermee wijkt het college af van het gemeentelijke inkoopbeleid. Het college gunt de firma Cyclomedia enkelvoudig onderhands een opdracht omdat Cyclomedia de enige leverancier van Cyclorama (digitale beelden) is.

* Het starten van een artikel 19 procedure voor het bouwen van een basisschool met gymnastieklokaal (ET BUUT) op het adres Parkstraat 72 te Zaandam.

* Het programma opbouwplan en masterplan Kanaalzone.

Bijgewerkt op 13-12-2005