Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


Training ouders moet crimineel gedrag kinderen voorkomen

Titel
Ministerie VWS: 2,2 miljoen voor preventieprogramma kinderen met gedragsproblemen

Staatssecretaris Ross (VWS) trekt de komende jaren EUR2,2 miljoen uit voor de invoering van het Parent Management Training programma - Oregon model (PMTO) in de jeugdzorg in Nederland. Dit programma ondersteunt kinderen met ernstige gedragsstoornissen en hun ouders en voorkomt antisociaal gedrag en criminaliteit.

Voor de financiering en een breed maatschappelijk draagvlak is een publiek-private partnership opgericht. Hierin zitten naast de ministeries van VWS en Justitie ook zorgverzekeraars (RVVZ) en een aantal particuliere fondsen (o.a. Stichting Kinderpostzegels Nederland, VSB fonds, Rabobank Foundation en Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid). De private partners brengen samen een kleine 2 miljoen euro samen voor dit programma.

Het programma is de afgelopen 30 jaar ontwikkeld in het Oregon Social Learning Center in de Verenigde Staten. PMTO richt zich op jonge kinderen van 4 tot 12 jaar, omdat vroegtijdig ingrijpen latere ontsporing in antisociaal en crimineel gedrag kan voorkomen.

Tot 2008 gaan verschillende organisaties samen met de oorspronkelijke ontwikkelaars de methode in Nederland implementeren. Daarbij wordt speciale aandacht besteed aan de toepassing bij allochtone kinderen en hun ouders. In 2006 worden in Amsterdam en Drenthe pilots gehouden; vanaf 2007 zal de (kosten-)effectiviteit van PMTO onderzocht worden.