Gemeente Leeuwarden

Zuiderburen Zuiderburen

Bos Zuiderburen gered

Bron: gemeente Leeuwarden (13-12-2005)

De nieuwe optimalisatievoorstellen voor Zuiderburen van het college van b. en w. lijken op steun van de meerderheid van de raad te kunnen rekenen. De fracties van CDA, PvdA, D66, FNP, SP en Christenunie waren maandag 12 december in de commissie Bestuur en Middelen positief over het compromis dat het college met de vereniging van Huiseigenaren Zuiderburen en het wijkpanel heeft bereikt. De plannen van b. en w. om een deel van het bos op te offeren voor huizenbouw is daarmee van de baan.

In mei had het college al voorstellen gedaan om het nadelige resultaat in de grondexploitatie van Zuiderburen op te vangen. Vanuit de wijk was er echter veel verzet tegen de plannen, met name tegen de bouw van 90 woningen op de plek waar een deel van het bos is gepland. Op aandringen van de commissie zijn b. en w. met het wijkpanel en de vereniging Huiseigenaren om tafel gegaan om nieuwe plannen uit te werken.

Het aantal woningen in zuiderburen wordt uitgebreid van 1750 tot circa 1900. Hiervoor is een aanpassing van het bestemmingsplan noodzakelijk. Er komt een extra kantoorlocatie aan de westzijde van de Drachtsterweg en het winkelcentrum wordt met 300m2 uitgebreid. Het resterende tekort in Zuiderburen wordt gedekt met een bijdrage van EUR 3.665.000 uit de reserve grondexploitatie.

Niet iedereen is tevreden over het bereikte compromis. Bewoners van de Molenplaat in Zuiderburen maken bezwaar tegen het verdwijnen van het fietspad dat de Molenplaat met de Suder Stienplaat en het Ytsjesân verbindt. Ook de uitbreiding van het aantal vrije sectorkavels aan de Noarder Stienplaat ten koste van de geplande ligplaatsen voor schepen stuit bij een aantal bewoners op bezwaar.

Aukje de Vries van de VVD sprak van een `dure les' die het college heeft geleerd. Zij uitte haar zorgen over de risico's van planschade. Volgens Piet van der Wal van PAL GroenLinks waren er niet alleen maar winnaars. Met de EUR 3,7 miljoen hadden ook andere dingen gedaan kunnen worden. Gijs Jacobse van de NLP vindt zelfs dat Leeuwarders die niet in Zuiderburen wonen, boos moeten zijn.

De gemeenteraad neemt op 19 december een besluit over de optimalisatievoorstellen.