Gemeente Leeuwarden

Het hoofdpand van de Blauwe Stoep Het hoofdpand van de Blauwe Stoep

Stadsherstel plus neemt de Blauwe Stoep onder handen

Bron: Gemeente Leeuwarden (13-12-2005) De restauratie en verbouw van het project `de Blauwe Stoep' in Leeuwarden is maandag 12 december van start gegaan. Wethouder van Monumentenzorg, Tom van Mourik verrichtte de officiële starthandeling tijdens een feestelijke bijeenkomst in het monumentale pand aan het Gouveneursplein in het hart van de binnenstad. De restauratie en verbouw van de Blauwe Stoep is mogelijk door een samenwerkingsverband tussen Stadsherstel Leeuwarden, Nieuw Wonen Friesland en de gemeente Leeuwarden en draagt de naam `Stadsherstel Plus'. Stadsherstel Plus maakt zich sterk voor het wonen in de binnenstad en voor het behoud van monumentale panden. Het doel is historische panden in Leeuwarden te behouden en een woonbestemming te geven. Wonen in de binnenstad maakt een stad niet alleen leefbaar, maar verlevendigt deze ook.

Het project de Blauwe stoep bestaat uit een hoofdpand aan het Gouverneursplein en drie panden in de Grote Hoogstraat. Het hoofdpand is bijzonder waardevol voor het stadsgezicht van Leeuwarden en kan verschillende bestemmingen krijgen. De buitenschil van het monumentale pand wordt gerestaureerd.
Voor de monumentale panden in de Grote Hoogstraat die voorheen in gebruik waren als kantoor, is een plan ontwikkeld waarbij de panden een individuele woonfunctie krijgen. Zowel de buitenzijde als het binnenwerk van de panden worden onder regie van Stadsherstel gerestaureerd en verbouwd.

De restauratie, verbouw en herbestemming van deze panden komen precies overeen met de doelstellingen van Stadsherstel Plus. Het project kan worden beschouwd als een belangrijk onderdeel van de revitalisering van het Hofplein en zijn omgeving. De komende vijf jaar wil Stadsherstel circa 50 panden restaureren, waarvan de Blauwe Stoep de eerste is.