Partij van de Arbeid


Den Haag, 13 december 2005


Vragen van de leden Depla en Van Dam (beiden PvdA) aan de staatssecretaris van Cultuur en Media


Betreffende financieel probleem NOB.


* Klopt het dat er werknemers vanuit verschillende NOB bedrijven zijn afgevloeid in de stichting NOB werk & bemiddeling, zodat de NOB bedrijven beter te verkopen zijn?


* Klopt het dat er bij de stichting NOB werk & bemiddeling een tekort is ontstaan van 2.2 miljoen euro voor de bekostiging van regelingen in het sociaal plan zoals dat is opgesteld en overeengekomen in 2000, 2002 en 2004 tussen de vakbonden en de NOB Holding?


* Klopt het dat hierdoor voor 55+-ers er geen overgangsregeling geldt zoals mogelijk gemaakt in de wet Vut/prepensioen/levensloop en daardoor het sociaal plan niet uitgevoerd kan worden? Hoeveel mensen komen hierdoor niet meer in aanmerking voor de in 1999 afgesproken regelingen in het sociaal plan?
* Zijn er ook andere (voormalige) NOB bedrijven die met hetzelfde probleem kampen door een veelheid aan 55+ medewerkers?
*

* Klopt het dat OCW nog steeds aandeelhouder is van NOB-holding, tot deze holding het gehele verkooptraject van de NOB-onderdelen heeft afgewikkeld? Bent u dan met ons van mening dat u tegen deze achtergrond medeverantwoordelijk bent voor het realiseren van de afspraken in het in 1999 afgesproken sociaal plan?
* Welke stappen gaat u zetten om er voor te zorgen dat de medewerkers die zijn afgevloeid in de stichting NOB werk & bemiddeling alsnog aanspraak
kunnen maken op de afgesproken regeling in het sociaal plan