Ingezonden persbericht


Persbericht

De raadsfractie van D66 wil van het collge van B&w Weten of het wel gebruik maakt van de mogelijkheden van vrije verzekering in het nieuwe zorgstelsel bij het afsluiten van de collectieve ziektekostenverzekering voor minima.

Fractievoorzitter Hans van der Veen is blij dat er een principeakkoord met Menzis is, maar vraagt zich af of het college wel voldoende op zoek is geweest naar de beste verzekering voor de laagste premie. Om dat te weten te komen, dan wel het college aan te zetten dat alsnog te doen heeft D66 een aantal schriftelijke vragen gesteld.

Die vragen treft u hieronder aan

Mochten die aanleiding geven tot het stellen van nadere vragen, dan kunt u zich wenden tot: Hans van der Veen
050-5265416
06-10172220
of j.vander.veen@home.nl

Geacht college

Wij waren eigenlijk van plan om u en uw ambtenaren het werk te laten doen ten aanzien van de collectieve ziektekostenverzekering. Ook nadat wij uw brief van 9 november kregen over het pricipeakkoord met Menzis. Wij zijn ook blij met de aandacht van anderen, die u met waardevolle suggesties voorzien. Maar er blijft één ding ontbreken, dat wij nu door middel van deze vragen willen corrigeren.

Belangrijkste van de vele veranderingen in het zorgstelsel is het introduceren van marktwerking. De regering heeft daarbij het doel voor ogen om de stijgende trend van de ziektekosten om te buigen en dat moet door ons, de consumenten de mogelijkheid te bieden om onze verzekering voor de laagst mogelijk kosten af te sluiten.

Die opzet lijkt te slagen, want de prijzen verschillen sterk hebben wij uit de media mogen begrijpen en ook zelf zitten wij met onze offertes aan de keukentafel te plussen en te minnen, maar doet de gemeente dit ook? Wij krijgen de indruk van niet. Dat lijkt ons geen goede zaak, want net als de gemeente Groningen ben ik klant bij Menzis, was Géové, was RZG. Ik zit aan de keukentafel te puzzelen of ik bij Menzis moet blijven of niet. Of hun aanbod aansluit bij mijn vraag of niet, Of ik alles wat zij mij aanbieden nodig heb of niet en of zij de hoogste waarde per Euro premie leveren of niet. Doet de gemeente dit nu ook of kiest die de weg van de minste sorus in plaats van de weg van de minste premies of die van de ruimste dekking

De vragen

1 De gemeente heeft een bod van Menzis gekregen voor een collectieve verzekering voor mensen met een laag inkomen. Heeft de gemeente ook andere zorgverzekeraars om een bod gevraagd?
2 Zo ja, welke ?

3 Zo nee, waarom niet

4 Heeft het college een pakket- en prijsvergelijking laten doen tussen de verscheidene zorgaanbieders
5 Kunt u ons de criteria waarop u hebt vergeleken ter kennis brengen
6 Hebt u al een definitieve overeenkomst gesloten over een verzekering?
7 Zo nee, wanneer gebeurt dat naar verwachting
8 Zo ja, biedt deze overeenkomst mogelijkheden voor aanpassiing en/of overstappen naar andere aanbieders wanneer die structureel gunstiger zouden kunnen verzekeren?

Fractie D66
Hans van der Veen