Gemeente Maassluis

Beantwoording vragen Maassluis Belang over dioxine

De gemeenteraadsfractie van Maassluis Belang heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de rapportage van de DCMR Milieudienst Rijnmond betreffende de aangetroffen dioxineconcentraties in de Lickebaertpolder. Het college heeft de vragen als volgt beantwoord:

"Wordt dioxinecontrole permanent uitgevoerd of alleen ten tijde dat de koeien in de wei staan?
De bemonstering van gras en melk valt onder de bevoegdheid van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Op grond van onderzoek is geconcludeerd, dat de kans aanwezig is dat de gehaltes in het gras of de melk in het najaar opnieuw te hoog zullen zijn. Daarom wordt er opnieuw bemonsterd.

Binnenkort zal het onderzoek naar het seizoensgebonden effect van start gaan, conform de aanbevelingen uit het inventarisatieonderzoek. Het onderzoek zal worden uitgevoerd in opdracht van DCMR, VWA en ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het RIKILT (institute of food safety Wageningen UR) gedurende de wintermaanden (november, januari, maart en april/mei) en omvat het nemen en analyseren van gras- en bodemmonsters in het Lickebaert gebied.

Wordt de controle uitgebreid naar omringende gebieden, zoals Maassluis?
Op basis van de rapportage van de DCMR (zoals ook vernoemd in de raadsinformatiebrief d.d. 7 november 2005) is slechts onderzoek gepleegd naar de uitstoot van bedrijven in het omliggende gebied ten opzichte van de aangetroffen dioxineconcentraties in de Lickebaertpolder. Immers een bepaalde mate van dioxine in de melk kan een gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Op grond van de aard van de aangetroffen dioxineconcentraties in de Lickebaertpolder en het feit dat de resultaten van de aanvullende onderzoeken nog niet bekend zijn, wordt op dit moment door de DCMR geadviseerd om de controle vooralsnog niet uit te breiden naar omringende gebieden.

Wat is het gevaar voor de volksgezondheid? Het eventuele gevaar voor de volksgezondheid houdt verband met de mogelijkheid dat dioxine in melk terecht komt. Mocht er aanleiding zijn voor acute maatregelen, dan zal de VWA de melkveehouders in het gebied benaderen.

Zijn er beperkende maatregelen noodzakelijk, bijvoorbeeld het hebben van een volkstuin (eigen groente) of bij het werken in de tuin in het algemeen?
Gelet op de aard van de aangetroffen dioxineconcentraties in de Lickebaertpolder lijken beperkende maatregelen vooralsnog niet aan de orde. Nader onderzoek (zoals ook genoemd in de raadsinformatiebrief d.d. 7 november 2005) omtrent de gezondheidsaspecten door de GGD wordt afgewacht.

Hoe denkt u dit te communiceren met de bevolking van Maassluis? Inmiddels is een persbericht opgesteld en hebben wij het DCMR-rapport met brief toegezonden aan de Zuidbuurt Vereniging Maassluis - Vlaardingen.

Wanneer uit de aanvullende onderzoeken blijkt dat het treffen van voorzieningen c.q. maatregelen gewenst is, zullen wij een en ander middels een persbericht onder de aandacht brengen."