Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

13-12-2005
Digitale Televisie en Telefonie in Edam-Volendam

De gemeente Edam-Volendam heeft in tegenstelling tot vele andere gemeenten nog een eigen Centraal Antenne Installatie (CAI-net) met de analoge televisie, radio en de mogelijkheid tot kabelinternet (via Multikabel). De gemeente wil het CAI-net moderniseren op het gebeid van digitale televisie en telefonie via de kabel. Daarvoor is een investering nodig om het Kopstation van het CAI-net aan te passen voor digitale televisie en het CAI-net te beveiligen voor telefonie via de kabel. Omdat daar voldoende geld voor is gereserveerd, leidt dat niet tot een prijsverhoging voor de CAI-abonnee.

Wanneer beschikbaar?
De voorstellen worden op 22 december a.s. in de Raad behandeld en bij een positief besluit wordt kort daarna gestart met de werkzaamheden. De Gemeente Edam-Volendam verwacht dat Digitale Televisie en Telefonie via de kabel (door Multikabel) ongeveer vanaf juni 2006 beschikbaar is.

Digitale Televisie
Genieten van superieure digitale beeld- en geluidskwaliteit is het uitgangspunt. De aanpassing van het Kopstation voor digitale televisie houdt in dat het standaard pakket met alle zenders dat op dit moment analoog wordt doorgegeven, straks zowel analoog als digitaal wordt aangeleverd. Hierdoor heeft de abonnee de keuze om analoge televisie en/of digitale televisie te kijken zonder extra abonnementskosten. Het enige wat u tegen die tijd moet doen om digitale televisie te ontvangen is een digitale ontvanger aanschaffen (per televisie waarop u digitale televisie wilt kijken). De prijs daarvan is nu nog niet bekend.
Dit in combinatie met uw bestaande televisie, platte beeldscherm, thuisbioscoop etc. zal ervoor zorgen dat u kan genieten van een superieure digitale beeld- en geluidskwaliteit en daarbij thuis het gevoel krijgt alsof u in de bioscoop zit. Voor de abonnees die geen behoefte hebben aan deze ontwikkeling blijft de analoge televisie voorlopig ongewijzigd. Naast het standaard pakket van de Gemeente Edam-Volendam is het de bedoeling dat er straks ook eventuele pluspakketten kunnen worden afgenomen via Multikabel tegen een kleine vergoeding.

Goedkoper telefoneren via de kabel
Voor een CAI-abonnee is er straks ook de mogelijkheid tot telefonie via de kabel. Net als het kabelinternet dat nu op dit moment wordt doorgegeven door Multikabel op het CAI-net van de Gemeente Edam-Volendam, zal ook telefonie via de kabel door Multikabel worden aangeboden.
Telefonie via de kabel is betrouwbaar, makkelijk en voordelig. Omdat Multikabel een grote dekking heeft aan internetabonnees zowel in Edam-Volendam als in de rest van Noord-Holland geeft dit extra voordeel. Want bellen met andere telefoonabonnees van Multikabel is zelfs Gratis!
Een telefonieabonnement kan straks zowel los als in pakketvorm worden afgesloten bij Multikabel. Voordeel van een pakketvorm is dat telefonie gecombineerd wordt met kabelinternet. Daarbij vallen de kosten voor telefonie lager uit, afhankelijk van de hoogte en snelheid van het Internetabonnement waar u voor kiest. Dit allemaal maakt dat nationaal en regionaal bellen via de kabel van Multikabel zeker 25 tot 30% voordeliger zal zijn dan bijvoorbeeld KPN BelBasis (exclusief voordeelnummers).
U kunt dan gewoon blijven bellen zoals u nu gewend bent, maar dan via het CAI-net van de Gemeente Edam-Volendam en u kunt profiteren van allerlei uitgebreide mogelijkheden. En die zijn gewoon standaard: van dubbelgesprek tot doorschakelen. Verder kunt u gewoon met uw eigen telefoontoestel en huidige nummer blijven bellen. Voor het opzeggen van KPN hoeft u niets te regelen. Multikabel is bereid dat voor u te doen (houdt u er wel rekening mee dat u bij KPN bij aanvang een jaarcontract heeft).
Voor eventuele vragen over het CAI-net, kabelinternet, digitale televisie en telefonie via de kabel in Edam-Volendam kunt u terecht bij: Natascha Zwarthoed onder telefoonnummer 398424 of via email: n.zwarthoed@edam-volendam.nl

Informatie Programmaraad Edam-Volendam
Het CAI-net van de Gemeente Edam-Volendam geeft een ruim aanbod aan TV en Radiozenders door. Dit pakket is op advies van de wettelijk voorgeschreven Programmaraad van Edam-Volendam vastgesteld. Nadere informatie over de Programmaraad Edam-Volendam kan worden verkregen via het secretariaat onder telefoonnummer: 398424 of bij de voorzitter dhr. F.H.M. Remhs onder telefoonnummer: 371293.

CANAL+ wordt Canal digitaal
Canal + wordt vanaf 01-01-2006 Canal Digitaal. Dat houdt in dat Canal
+ stopt met de analoge doorgifte en de zenders van Canal+ alleen nog digitaal doorgegeven wordt onder de naam Canal Digitaal. Omdat het CAI-net vanaf juni 2006 pas digitale signalen kan doorgeven is de Gemeente Edam-Volendam bezig een oplossing te zoeken voor de tussenliggende periode. Geprobeerd wordt om het Canal Digitaal signaal al vanaf 01-01-2006 (onder voorbehoud) digitaal aan te leveren. Wanneer Canal Digitaal straks digitaal wordt aangeleverd kan men daarvoor een nieuw abonnement afsluiten met Canal Digitaal en daarbij heeft de abonnee een nieuwe digitale decoder nodig. Voor meer informatie over het afsluiten van een abonnement op Canal Digitaal kunt u terecht bij Euramco Kim de Boer, Kathammerstraat 23-25, telefoonnummer: 363865.