Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Amsterdamse risicojongeren ronden CATch traject succesvol af

13/12/2005 - Op zondag 11 december ontvingen in de Melkweg ongeveer 220 Amsterdamse risicojongeren een certificaat uit handen van wethouder Hester Maij omdat zij het cultuureducatietraject CATch succesvol hebben doorlopen. Door de hele stad zijn dertig van zulke trajecten om jongeren te motiveren (weer) naar school te gaan.

CATch is een onderdeel van het programma Bijzondere Trajecten voor Risicojongeren (BTR) van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam. BTR is gericht op jongeren van 15 tot 23 jaar, die dreigen de school te verlaten of al zonder diploma de school hebben verlaten. Doel van BTR is het herstellen of versterken van de verbinding met school of werk. Amsterdam wil met BTR 2300 jongeren in 2005 een traject aanbieden. Andere trajecten uit het programma BTR zijn o.a. Goal! (mentoren voor risicojongeren), Edutainment, Lokale Trajectbegeleiding en En Nu Iets Positiefs!

Cultuureducatie
Met (street)dance, muziek, theater, rap, video en digitale techniek levert CATch een bijdrage aan de ontwikkeling van ruim 220 risicojongeren. Via cultuureducatie leren zij vaardigheden die indirect met school of werk te maken hebben zoals incasseringsvermogen, sociale vaardigheden en het krijgen van zelfvertrouwen. De jongeren zijn via het onderwijs, arbeidstoeleiding, welzijn en Jeugdzorg in aanraking gekomen met CATch. De beoogde doelstelling van CATch voor 2005 is behaald. Ruim 250 jongeren zijn in 2005 ingestroomd en zon 90% rond fase 3 van het CATch traject af. De doelstelling was dat van de jongeren die instromen minimaal 50% fase 3 afronden.

Samenwerking met kunstinstellingen
In opdracht van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam geeft de Stichting Click F1 leiding aan het project. Click F1 werkt hierin samen met een groot aantal kunstinstellingen zoals ISH en Be at the Media die trajecten aanbieden. Er wordt ook samengewerkt met vindplaatsen van jongeren zoals het jongerenwerk of een ROC: zij begeleiden de jongeren gedurende en na het traject.

Logo Catch

Kijk ook bij

> Catch »