Gemeente Dinkelland

Afdeling PBC, team Communicatie

PERSBERICHT

Datum: 8 december 2005

Vergunning vereist voor carbidschieten in de gemeente Dinkelland

Carbidschieten rond de jaarwisseling is in onze regio al jarenlang een bekend verschijnsel. De ervaring leert ons dat bij de beoefening van deze traditie de grenzen worden verlegd; de afgelopen jaren hebben zich binnen de gemeentegrenzen reeds enkele excessen voorgedaan waarbij risico's en overlast de grenzen van het aanvaardbare overschrijden. Om carbidschieten in goede banen te leiden en bij excessen op te kunnen treden, heeft de raad reeds in 2004 de regeling carbidschieten vastgesteld. Hiervoor is de Algemene plaatselijke verordening gemeente Dinkelland 2003 gewijzigd.

De regeling houdt het volgende in: (citaat uit de A.P.V.)
1. Het is verboden in de openlucht carbid te schieten.
2. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet in de volgende gevallen: a. voorzover carbidschieten plaatsvindt op 31 december tussen 10.00 uur en 24.00 uur en op 1 januari tussen 00.00 en 02.00 uur, als daarbij gebruik wordt gemaakt van bussen met een maximale inhoud van 1 liter en mits daarbij geen handelingen worden verricht of nagelaten waarvan degene die het carbidschieten verricht weet of redelijkerwijs had kunnen vermoeden dat daardoor gevaar, schade of hinder kan optreden voor personen of voor de omgeving; b. voor zover carbidschieten plaatsvindt op 31 december tussen 10.00 uur en 24.00 uur en op 1 januari tussen 00.00 en 02.00 uur buiten de bebouwde kom waarbij:
- gebruik gemaakt wordt van bussen met een maximale inhoud van 40 liter;
- geen handelingen worden verricht of nagelaten waarvan degene die het carbidschieten verricht weet of redelijkerwijs had kunnen vermoeden dat daardoor gevaar, schade of hinder kan optreden voor personen of voor de omgeving;
- binnen een cirkel met een straal van 100 meter rond de plaats waar het carbidschieten plaatsvindt in totaal niet meer dan twee bussen worden gebruikt dan wel gebruiksklaar aanwezig worden gehouden voor carbidschieten;
- het vrijschootsveld tenminste 75 meter bedraagt en daarin geen openbare paden en/of wegen zijn gelegen;
- binnen het vrijschootsveld van 75 meter zich geen publiek mag bevinden;
- het schietterrein na zonsondergang goed verlicht wordt;
- op het terrein waar met carbid wordt geschoten tenminste één meerderjarige persoon aanwezig is, welke verantwoordelijk is voor de naleving van deze bepalingen en door het dragen van een oranjekleurig hesje duidelijk herkenbaar is; de hierboven genoemde verantwoordelijke persoon tevens in het bezit is van een door de eigenaar schriftelijk ondertekende verklaring waaruit toestemming voor het carbidschieten op zijn terrein blijkt.

De gemeente Dinkelland wil het carbidschieten niet helemaal aan banden leggen. Daarom mag met twee bussen schieten dus nog, maar voor gebruik van meer dan twee bussen moet vergunning worden aangevraagd. Deze zal echter maar in een klein aantal gevallen verleend worden.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Team Communicatie, Gerard Flinkers telefoonnummer 0541-854 181 of 06- 51 720 330.

Cc:
Webmaster Dinkelland

---- --