D66

Sophie in 't Veld eist tijdelijke Onderzoekscommissie voor geheime CIA-gevangenissen in Europa

Gedurende een aantal maanden hebben krantenartikelen, ooggetuigeverklaringen en een rapport van de Amerikaanse Onderzoeksdienst bewijs geleverd voor het bestaan van 'geheime detentiecentra' van de CIA op Europees grondgebied. Verdachten van terrorisme zouden hier vastzitten onder slechte omstandigheden en zonder enige rechten. Zo heeft men bijvoorbeeld geen toegang tot een advocaat of krijgt men überhaupt geen proces. De verklaringen van Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Rice, afgelegd tijdens haar bezoek vorige week aan de EU zijn volgens Sophie in 't Veld geenszins bevredigend: 'We moeten ons niet in slaap laten wiegen door de sussende woorden van Rice', stelde zij.

Recentelijk namen de beschuldigingen weer in alle hevigheid toe, nadat Polen en Kandidaat-lidstaat Roemenië werden verdacht van het toestaan van een dergelijke geheime gevangenis op hun grondgebied in 2002 en 2003. Dit zijn zware overtredingen met het oog op Artikel 6 van het Verdrag van de Europese Unie: 'De Unie zal fundamentele rechten respecteren, zoals gewaarborgd door de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens en Fundamentele Vrijheden, getekend in Rome op 4 november 1950'. Inmiddels blijken meer en meer landen direct of indirect betrokken bij deze praktijken. Indien er inderdaad sprake zou zijn van schending van mensenrechten, zou de toepassing van artikel 7 van het Verdrag ingeroepen kunnen worden. Hiermee kunnen sancties tegen Lidstaten worden toegepast zoals het opschorten van hun stemrecht.

Verschillende Lidstaten hebben inmiddels een eigen onderzoek gestart, anderen ontkennen elke betrokkenheid. De Europese Commissie stelt dat het momenteel niet de macht heeft om een juridisch onderzoek naar deze zware verdenkingen in te stellen. Het beperkt zich tot het verzamelen van 'politieke' informatie en vertrouwt op de onderzoeken van nationale overheden, de Raad van Europa en de Amerikaanse Senaat.

"Absoluut onvoldoende gezien de ernst van de aantijgingen", vindt Sophie in 't Veld. Binnen de Commissie voor Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken, waarvan zij plaatsvervangend lid is, roept zij samen met collega-parlementariërs op om een tijdelijke Onderzoekscommissie in te stellen. "Op deze zaak dient zoveel mogelijk licht te worden geschenen, en daarom móét de Europese Unie een eigen onderzoek instellen", vindt zij. "De kwestie is simpelweg te belangrijk, het gaat teveel landen aan: het moet tot op de bodem worden uitgezocht!'

13-12-2005 12:27