BredeSchoolNet

Woningcorporaties krijgen bredere taak in de buurt

Minister Dekker wil dat woningcorporaties een nadrukkelijker rol gaan spelen in de wijken. O.a. kunnen ze brede scholen bouwen en aan buurtbeheer gaan doen, blijkt uit een brief die zij naar de Kamer stuurde.

Woningcorporaties krijgen meer ruimte voor maatschappelijk ondernemerschap. De missie van de woningcorporaties is de brede zorg voor wonen', schrijft de minister. Daarbij gaat het om goede huisvesting en om de aanpak van wijken.' Om die missie te realiseren mogen de corporaties van de minister een scala aan activiteiten ontplooien, waaronder buurtpreventie en sociale buurtactiviteiten. De exploitatie van zorg, welzijn, criminaliteitsbestrijding en onderwijs blijft voorbehouden aan anderen, vindt de minister, maar de corporatie kan voor die diensten wel de huisvesting realiseren, zoals buurthuizen, zorgsteunpunten, wijkposten en brede scholen.'

De minister verwacht dat de gemeenten en de corporaties samen tot afspraken over de nieuwe taken van de woningcorporaties zullen komen. Als er problemen optreden, kan 'mediation' een rol spelen. Mocht die mediation niet tot een oplossing leiden, dan zal de minister het conflict beoordelen. Zij kan dat doen aan de hand van een investeringsdoelstelling die een vast percentage is van het vermogen.

Aedes, de koepel van woningcorporaties, verwacht niet dat gemeenten corporaties zullen overvragen. In negen van de tien gevallen zullen ze er samen uitkomen', zegt voorzitter Willem van Leeuwen in de Volkskrant van 13 december.

Brief aan de Tweede Kamer met beleidsvisie op toekomst woningcorporaties (pdf)
Persbericht: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=22119