Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Intergemeentelijke samenwerking tussen Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk Gemeenten ondertekenen intentieovereenkomst WMO

BARENDRECHT (dinsdag 13 december 2005) ­ Maandag 19 december ondertekenen de wethouders Peter van Vugt (Barendrecht), Erwin de Jongh (Albrandswaard) en burgemeester J.H.M. Hermans-Vloedbeld (Ridderkerk) de intentieverklaring samenwerking Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De ondertekening vindt plaats om 15.30 uur in de trouwzaal van het gemeentehuis in Barendrecht. De ondertekening van de intentieverklaring is een eerste aanzet tot samenwerking in het kader van de invoering van de WMO.

De intentieverklaring van de drie gemeenten in het kader van de WMO betreft in eerste instantie de nieuwe taken die bij de inwerkingtreding van de WMO onder verantwoordelijkheid van de gemeenten komen te vallen. Het gaat daarbij om de overheveling van AWBZ-taken zoals de huishoudelijke zorg en enkele subsidieregelingen. De samenwerking van de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR) richt zich op kennisuitwisseling, beleidsontwikkeling, voorbereiding van de implementatie en op een mogelijk gezamenlijke uitvoering van beleid ten aanzien van de WMO. Aanbestedingstrajecten worden minimaal met BAR-gemeenten uitgevoerd. De kans bestaat dat meerdere gemeenten hierbij aansluiten. Na invoering van de nieuwe taken van de WMO wordt bekeken op welke terreinen de samenwerking een vervolg krijgt.

Uitgangspunten van de WMO
Het kabinet vindt dat iedereen zolang mogelijk zelfstandig moet kunnen wonen en moet kunnen deelnemen aan de samenleving. Sommige mensen hebben hier ondersteuning bij nodig. De WMO regelt dat gemeenten moeten zorgen voor een goed samenhangend stelsel van ondersteuning voor inwoners die niet goed in staat zijn in bepaalde situaties zelf of met anderen, oplossingen op dit gebied te realiseren. Ondanks het feit dat de wet nog niet is goedgekeurd door de Tweede Kamer en dus nog de nodige onzekerheden in zich heeft, wil de gemeente Barendrecht zich met betrokkenen toch alvast op verschillende manieren voorbereiden op de mogelijke veranderingen.. De beoogde ingangsdatum van de WMO is 1 juli 2006.

Noot voor de pers,