Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Het AFP-Bewegingscentrum start programma voor kinderen met (dreigend) overgewicht.

Het AFP-Bewegingscentrum in Katwijk start de cursus 'Door Dik en Dun'. De cursus is bedoeld om overgewicht bij kinderen te voorkomen en te verminderen. Naast beweging door sport en spel wordt aandacht besteed aan gezonde voeding, dieet en sociale vaardigheden. De cursus duurt 13 weken en staat onder leiding van een sportinstructrice, een diëtiste en een sociaal pedagoge. Kinderen van 6 tot 12 jaar met (dreigend) overgewicht, kunnen aan de cursus meedoen. Eén op de zeven kinderen tussen de 4 en 12 jaar is te dik of dreigt dat te worden. Dit komt meestal door verkeerde voedingsgewoontes en/of gebrek aan beweging. Vaak raken ze die extra kilo's nooit meer kwijt. Kinderen die te zwaar zijn, kunnen lichamelijke klachten krijgen, worden vaker gepest en hebben op latere leeftijd een verhoogde sterftekans. Vanuit de medische wereld klinkt steeds luider de roep om deze ontwikkeling tegen te gaan. Daarom organiseert het AFP-Bewegingscentrum de cursus 'Door Dik en Dun'.

Onder leiding van de diëtiste leren de kinderen spelenderwijs wat gezonde voeding is en wat dat betekent voor hun lichaam. Tevens leren ze in de cursus omgaan met vervelende situaties die ze als gevolg van hun overgewicht kunnen tegenkomen. Door middel van rollenspellen ervaren ze wat zelfvertrouwen is en hoe ze dit kunnen opbouwen. De sociaal pedagoge begeleidt de kinderen hierbij. Na de theorieles gaan de kinderen sporten onder begeleiding van de sportinstructrice om hen enthousiast te maken om meer te bewegen. Daarbij leren ze afvallen door hun energieverbruik te vergroten.

Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden de cursus geheel of gedeeltelijk. Voorafgaand aan de cursus is er een informatieavond voor de ouders. Voor inlichtingen is het centrum bereikbaar op 071-4074058 of 06-45312355. Van maandag 19 december tot en met vrijdag 23 december zijn er inloopdagen van 9:00-12:00 uur en van 18:00-21:00 uur. Het centrum is gevestigd aan de Sandtlaan 36 (unit G5) te Katwijk (bij de oude groenteveiling).

Het AFP-Bewegingscentrum is volledig onderdeel van het Rijnlands Revalidatie Centrum in Leiden en biedt jongeren, ouderen en (voormalige) revalidanten uitgebreide mogelijkheden om aan een gezondere levensstijl te werken. Dit gebeurt door groepsfitness, spinning, BBB, Pilates en andere verantwoorde methoden onder deskundige leiding.

Voor de redactie
Voor meer informatie over 'Door Dik en Dun' kunt u rechtstreeks bellen met Mike van Laar, directeur, op 06-45 312 355.

---- --