Socialistische Partij

Aanbesteding van subsidie is heilloos

13-12-2005 * Het CDA wil gaan onderzoeken of subsidie die wordt verstrekt door de provincie voortaan moet worden aanbesteed. Het CDA stelt het voor en sinds 12 december 19.00 uur, toen er in de Provinciale Staten over werd gestemd, gaat het gebeuren ook. Alleen de SP stemde tegen.

Het voorstel van het CDA is ingegeven door de grote angst voor de welbekende strijkstok. Door aan te besteden en organisaties te dwingen met elkaar te concurreren op het gebied van de prijs, zou die strijkstok schoon blijven. Maar zo eenvoudig is het niet. Het CDA vindt namelijk ook dat alleen organisaties met een reserve in aanmerking mogen komen voor subsidie. Met deze voorwaarde gaat men voorbij aan het feit dat heel veel maatschappelijke organisaties geen reserves mogen opbouwen. Bovendien, de grootste bedrijven en organisaties hebben de langste adem en kunnen de prijzenslag dus het langst volhouden. Ofwel, bij aanbesteding valt de kleine organisatie buiten de boot. Het is de John van de Ende op welzijnsgebied die met het geld en de eer gaat strijken.

Er zijn meer haken en ogen aan het plan van het CDA. Want reken maar dat met dit systeem de kritische organisaties als de milieufederatie die ongevraagd onderzoek doet, voortaan buiten de prijzen vallen. Aanbesteding baseert zich immers ten allen tijde op een vraag die vanuit de provincie wordt gesteld.

Volgens de SP had de provincie er dan ook beter aan gedaan de huidige subsidieverordening aan te scherpen en daarbij te letten op de aanbevelingen die de Commissie beleidsevaluatie bij haar laatste rapportage heeft gedaan. Dat is namelijk ook nog zo gek: er is dus net geleden en onderzoek gedaan naar de subsidiesystematiek en da onderzoek wordt met dit voorstel van het CDA gewoon naar de prullenbak verwezen.