Gemeente Aalburg


Verkrijging Nederlanderschap
paspoort.jpg

Door de Tweede Kamer zijn nieuwe regels opgesteld met betrekking tot de verkrijging van het Nederlanderschap door vreemdelingen.

Eén van de regels is dat elke gemeente verplicht wordt aan de verkrijging van het Nederlanderschap aandacht te besteden door het persoonlijk uitreiken van bv. het paspoort.

Het Nederlanderschap is de bekroning van het integratieproces en de bevestiging van het feit dat de nieuwe staatsburger als Nederlands onderdaan alle rechten en plichten op zich neemt die aan het Nederlanderschap verbonden zijn. De overheid wil dat dit met enig ceremonieel plaatsvindt.

De bedoeling is dat met ingang van 2006 de gemeenten verplicht worden minimaal eenmaal per jaar een bijeenkomst te beleggen en wel op 24 augustus. Deze datum is gekozen omdat op de eerste grondwet op 24 augustus 1815 tot stand is gekomen.

Aalburg heeft er voor gekozen vooruitlopend op de nieuwe regeling- vanaf heden al aan inwoners die het Nederlanderschap verkrijgen in een bijeenkomst officieel het Nederlands paspoort uit te reiken.

Deze eerste uitreiking heeft vandaag 13 december plaatsgevonden in het gemeentehuis van Aalburg. Burgemeester F. Buijserd mocht in aanwezigheid van o.a. de wethouders een Nederlands Paspoort uitreiken aan mw. E. Timmermans-Benke. Mw. Timmermans-Benke is geboren in Hongarije en woont sinds 2000 in Nederland.

Burgemeester Buijserd was verheugd met de nieuwe regels, omdat op die manier wat extra de aandacht gevestigd wordt aan het feit dat de ingezetene nu echt als Nederlands staatsburger bij Nederland is gaan behoren.

Mw. Timmermans nam vervolgens trots van burgemeester Buijserd haar eerste Nederlands Paspoort in ontvangst. De burgemeester deed de uitreiking vergezeld gaan van een boeket bloemen en een taart waarop de Nederlandse vlag was aangebracht.