Waterschap Noorderzijlvest


Zuiveringsstraten Garmerwolde: oud en nieuw naast elkaar 13-12-2005

De ombouw van de rioolwaterzuivering in Garmerwolde is in volle gang. De drie zuiveringsstraten worden één voor één aangepast, om tijdens de werkzaamheden het afvalwater zo goed mogelijk te kunnen blijven zuiveren. Momenteel is de eerste straat getest en in werking, de ombouw van de tweede straat is in voorbereiding en de derde straat is nog in oude staat. Met de totale aanpassing voldoet waterschap Noorderzijlvest aan de wettelijke stikstof- en
fosfaatverwijderingseisen.

Om ons milieu te beschermen en het oppervlaktewater te verbeteren, wordt de zuivering in Garmerwolde aangepast. Hierdoor kan de zuivering naast biologische afvalstoffen en fosfaat, ook voldoende stikstof uit het water verwijderen. In de vernieuwde zuiveringsstraten wordt onder andere de beluchting van het afvalwater aangepast, waardoor de stikstofverwijderingsnorm van 75% wordt gehaald.

de vernieuwde zuiveringsstraat

Zuivering Garmerwolde
De rioolwaterzuivering van Garmerwolde is de grootste van de 16 rioolwater-zuiveringen van waterschap Noorderzijlvest. Het afvalwater op de zuivering van Garmerwolde komt van inwoners en bedrijven van de stad Groningen en diverse omliggende dorpen/kernen. De gemiddelde aanvoer bedraagt circa 90 miljoen liter afvalwater per dag en wordt aangevoerd door drie persleidingen. Naast het zuiveren van het afvalwater wordt er ook het restslib van alle zuiveringen van waterschap Noorderzijlvest en van waterschap Hunze en Aas verwerkt.

Planning en kosten
De kosten voor de totale uitbreiding bedragen circa 30 miljoen. De aanpassing van de drie zuiveringsstraten komt op circa 13,5 miljoen en blijft daarmee binnen het geraamde budget. Door constructieproblemen in de testperiode is vertraging in de planning opgelopen.

Uitbreiding zuiveringsinstallatie

* Het eerste onderdeel van de uitbreiding van de zuivering was het dienstgebouw . Dit is in 2004 in gebruik genomen.
* De tweede fase, de bouw van de deelstroominstallatie , is in de zomer van 2005 gerealiseerd.

* De werkzaamheden voor de aanpassing van de zuiveringsstraten (3^e fase) zijn volop bezig.

* Ook de werkzaamheden voor de 4^e fase, de ombouw van de sliblijn (gisting, voorindikking en opslag) zijn aanbesteed en starten in het voorjaar van 2006.

Meer informatie over de aanpassing van de rwzi in Garmerwolde