Gemeente Nederbetuwe


Kesteren in 't zonnetje
13 december 2005

Discussieer mee over het wel en wee van uw dorp Kesteren Van harte welkom

Bewonersavond Kesteren in t Zonnetje op dinsdag 13 december 2005, 19.30 uur

Elk jaar staat een dorp in de gemeente in het zonnetje. Dit jaar is dat Kesteren. Op dinsdag 13 december wordt hierover een bewonersavond gehouden. Hierbij staat veiligheid en leefbaarheid in Kesteren centraal. Ook kunt u uw mening geven over de plannen van de gemeente.

Wat ging vooraf?

Interviews
Om beeld te krijgen van de veiligheid en leefbaarheid hebben leden van de gemeenteraad uitgebreid gesproken met vertegenwoordigers van de verschillende groepen en verenigingen in het dorp Kesteren. Van sportverenigingen tot scholen en van jeugdwerk tot ouderen en zorg.

Uit de gesprekken kan geconcludeerd worden dat het met de veiligheid en leefbaarheid in Kesteren goed gesteld is. Het overgrote merendeel van de mensen voelt zich veilig en de kwaliteit van de woonomgeving scoort een ruime voldoende. De opmerking dat het "goed wonen is in Kesteren" is dan ook vaak gehoord.

Natuurlijk zijn er ook problemen genoemd. Daar ontkomt het beste dorp niet aan. De meeste opmerkingen betroffen de verkeersveiligheid (o.a. Nedereindsestraat en parkeeroverlast Hoofdstraat, onveilige plekken en jeugdoverlast.

Commissie Integrale Veiligheid
Op 27 september heeft de commissie Integrale Veiligheid gesproken over de resultaten van de interviews. Ook heeft de commissie aangegeven welke onderwerpen een hoge of een lage prioriteit hebben. Voorlopig heeft dit geleid tot het volgende overzicht:

Onveilige verkeerssituaties:

* Nedereindsestraat

* scholen: het halen en brengen van kinderen met de auto
* rondom de Groenschool

* toegankelijkheid trottoirs (voor ouderen)
* ontbreken van trottoir Stationstraat (NS-station)

Onveilige plekken:

* fietspad Hogeweg De Leede

Jeugdoverlast:

* alcohol en drugs

* gedragsproblemen en jeugd

Functioneren van operationele diensten:

* Paraatheid en inzetbaarheid politie

* Paraatheid en inzetbaarheid ambulancedienst

Overig:

* Ontwikkeling Centrumgebied Kesteren en parkeeroverlast Hoofdstraat;

Activiteitenplan Kesteren
Inmiddels zijn de prioriteiten door de gemeente uitgewerkt. Dit heeft geleid tot een (concept-) activiteitenplan voor Kesteren. Voor veel knelpunten is een aanpak geformuleerd, maar bij de uitwerking is ook gebleken dat niet voor ieder knelpunt een aanpak te formuleren valt.

Bewoneravond Kesteren
Het conceptplan dat door de gemeente is opgesteld wordt tijdens een bewonersavond voorgelegd aan de bewoners van Kesteren. Op deze manier kunt u kennisnemen van de plannen en kunt u uw mening geven over de plannen.

Ook zijn er verschillende manieren om andere zaken aan de orde te stellen. In de spreekbuis kunt u uw op- en aanmerkingen, grieven en suggesties kwijt. Ook op andere plaatsen kunt u uw mening over het wel en wee van het dorp geven. Aan het begin van de avond zult u hierover uitvoerig worden geïnformeerd.

Graag nodigen wij u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. De bewonersavond vindt plaats op dinsdag 13 december om 19:30 in de ´De Vicary aan de Nedereindsestraat in Kesteren.