Financieel kader inkoop AWBZ-zorg 2006 vastgesteld

Ctgzorg

Het College tarieven gezondheidszorg / de Zorgautoriteit in oprichting (CTG/ZAio) heeft op 12 december de spelregels vastgesteld voor het bepalen van de bedragen waarvoor zorgkantoren in 2006 zorg kunnen contracteren. De landelijk beschikbare zogenoemde 'contracteerruimte' wordt door CTG/ZAio over de verschillende zorgkantoorregio's verdeeld.
Sinds begin van dit jaar is de financiële ruimte die aanbieders en zorgkantoren in de AWBZ ter beschikking staan om productieafspraken te maken begrensd. Doel daarvan is toe te kunnen werken naar een stabiel en betaalbaar systeem voor de verzekering van zware chronische en continue zorg.
In totaal is voor de AWBZ-zorg in 2006 een bedrag van EUR 413 miljoen extra beschikbaar voor groeiruimte. Een deel van dit budget heeft de Staatssecretaris van VWS gereserveerd voor prioriteiten ter verbetering van kwaliteit in de AWBZ. Zo is voor zorgzwaarte in verpleeghuizen voor 2006 EUR 95 miljoen beschikbaar gesteld. Voor de gehandicaptenzorg is voor 2006 een bedrag van EUR 37 miljoen voor extreme zorgbehoefte beschikbaar en voor de psychiatrische hulpverlening is een extra impuls van EUR 22 miljoen beschikbaar gesteld. Binnen het maximum van de contracteerruimte is het voor instellingen en zorgkantoren mogelijk om in de loop van het jaar aanvullende productieafspraken te maken. Voor 2006 zijn hiervoor, naast de eerste ronde per 1 maart, nog twee rondes gepland, per 15 juli en 15 oktober. De instellingen en zorgkantoren zijn inmiddels geïnformeerd over de besluiten.
Het besluit moet formeel nog worden goedgekeurd door de minister van VWS. De 'Beleidsregel contracteerruimte 2006' (CA-46), met daarin onder andere de criteria voor het bepalen van de contracteerruimte per regio, kunt u downloaden op www.ctg-zaio.nl.

Het College tarieven gezondheidszorg/de Zorgautoriteit i.o. (CTG/ZAio) stelt de tarieven en budgetten vast voor instellingen en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. CTG/ZAio gaat in 2006 samen met het College Toezicht Zorgverzekeringen (CTZ) op in de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het College Toezicht Zorgverzekeringen (CTZ) houdt toezicht op de rechtmatige en de doelmatige uitvoering van de Ziekenfondswet (ZFW) en de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

De NZa wordt de marktmeester in de zorg en neemt de huidige taken over van CTG/ZAio en van het CTZ.

Utrecht, 13 december 2005

Nadere informatie naar aanleiding van dit persbericht kan worden ingewonnen bij: Natascha Boudewijn, Hoofd Corporate Communicatie 06-46287349 Gerard Holst, adjunct directeur Care 030-2968167
Telefoonnummer CTG/ZAio: 030 296 81 11
Website: www.ctg-zaio.nl