Gemeente Ede

nummer 265 / Ede, 13 december 2005

Gemeente voert verruimde Wet milieubeheer uit
Analyse naar afvalstromen en energieverbruik beperkt kosten

Het college van burgemeester en wethouders besloot vandaag om het inrichtingen- en vergunningenbestand te actualiseren. Door veranderingen bij bedrijven zelf en door gewijzigde wet- en regelgeving is dit noodzakelijk. Vanaf begin volgend jaar worden uiteenlopende bedrijven benaderd. De gemeente toetst op de wettelijke verplichte inspanning die het bedrijf moet leveren. Daarnaast bespreekt de gemeente samen met de ondernemers op welke manier het energiegebruik beheerst en de afvalstromen beperkt kunnen worden. Senter Novem heeft voor het uitvoeringsproject een subsidie toegezegd van maximaal EUR 155.000

De noodzaak voor actualisatie van milieuvergunningen en meldingen komt voort uit de verruimde reikwijdte van aspecten van de Wet milieubeheer. De belangrijkste onderwerpen zijn energiegebruik en afval- en emissiepreventie. De gemeente wil samen met de bedrijven deze stromen analyseren. Het doel hiervan is tweeledig; enerzijds een beter milieurendement en anderzijds een beperking van de kosten. De gemeente kijkt onder andere naar kosten die gepaard gaan met niet-efficient energiegebruik en onnodige afvalkosten. In ieder geval het wettelijk verplichte minimale inspanningenniveau van de Wet milieubeheer moet door de bedrijven gerealiseerd worden.

Uitvoering
Tot oktober 2007 benadert de gemeente circa duizend bedrijven. Zij hanteert daarbij een uniforme aanpak. Het project is gericht op zowel meldingsplichtinge- als vergunningplichtige bedrijven. Aan de meldingsplichtige bedrijven stuurt de afdeling vergunning en handhaving een vragenlijst. Dit gebeurt gefaseerd, per branche. Branches die aan de orde komen zijn onder andere detailhandel, woon- en zorginstellingen, congrescentra, onderwijsinstellingen en opslag en transport bedrijven. Vergunningplichtige bedrijven worden door medewerkers van de gemeente bezocht. Door een efficiënte tijdsbesteding voor het bevoegd gezag, maar ook voor bedrijven, wil de gemeente snel een maximaal resultaat behalen.

---