Gemeente Ede

nummer 266 / Ede, 13 december 2005

Gemeente Ede actualiseert jeugdbeleid

Met de meeste jongeren in Ede gaat het goed. Het grootste deel van de plannen die de gemeente Ede ontvouwd heeft in de nota Integraal Jeugdbeleid, zijn inmiddels gerealiseerd. De gemeente wil het jeugdbeleid zoals dat in de nota uit 1999 is geformuleerd, daarom ook voortzetten. Wel is het beleid op onderdelen geactualiseerd.

Sinds het vaststellen van de nota Integraal Jeugdbeleid in 1999 is er veel gebeurd. Zo heeft Jongerencentrum Peptalk zijn deuren geopend en zijn er diverse activiteiten voor uiteenlopende groepen jongeren georganiseerd. De jongeren zijn actief betrokken bij de uitvoering van het beleid. De Jeugdmonitor levert daarbij belangrijke informatie op, evenals het jongerenspreekuur van de wethouder in Peptalk en bijvoorbeeld de denktank voor allochtone jongeren. De verantwoordelijkheid van de gemeente voor de jeugdzorg is uitgebreid. De gemeente is nu verantwoordelijk voor informatie en advies, signalering, licht pedagogische hulp, toeleiding naar en coördinatie van zorg. Komend jaar wordt dan ook gewerkt aan het opzetten van zorgadviesteams voor het basisonderwijs en aan ondersteuning van kinderen en hun gezinnen in de vorm van bijvoorbeeld schoolmaatschappelijk werk.
Peuterspeelzaalwerk, integratie, voorkómen van voortijdige uitval op school, voldoende speelplekken, veiligheid en werk voor alle jongeren die niet meer op school zitten, zijn en blijven de belangrijkste themas van het jeugdbeleid.
De gemeente Ede heeft veel aandacht voor jongeren die om welke reden dan ook problemen hebben. Daarnaast is het van belang ook de groep waar het goed mee gaat de nodige aandacht te geven. Onder het motto back to basics zullen de voorzieningen voor deze jongeren dan ook extra aandacht krijgen. Samenwerking is daarbij heel belangrijk, bijvoorbeeld binnen school en partners projecten. Dit sluit ook goed aan op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning: goede en algemene voorzieningen vooraf voorkomt een grote vraag naar individuele maatregelen achteraf. Voorkomen is beter dan genezen.
---