Gemeente Ede

nummer 267 / Ede, 13 december 2005

B&W doen voorstel aan gemeenteraad
Korting op aanvullende verzekering voor minima

Burgemeester en wethouders van de gemeente Ede stellen de gemeenteraad voor mensen met een uitkering of een inkomen tot 110% van het bijstandsniveau een voordelige aanvullende verzekering bieden. In dit voorstel krijgt de groep die van dit aanbod gebruik maakt, een korting van 5,1% op de basisverzekering. Dondag 15 december praat de raad over het voorstel.

De gemeente Ede en een aantal regiogemeenten hebben met verzekeraar Menzis afspraken gemaakt over collectieve verzekeringen. Minima die van de regeling gebruik maken, krijgen een korting van 5,1 % op het basispakket. De gemeente Ede biedt bovendien de mogelijkheid om voor de prijs van een eenvoudige aanvullende verzekering, EUR 5,75, een uitgebreide aanvullende verzekering af te sluiten. De gemeente past namelijk het verschil ad EUR 6,75 bij. Voor kinderen tot 18 jaar betaalt de gemeente Ede bovendien de tandartsverzekering ad EUR 5. De dekking van de aanvullende verzekeringen is bovendien ruimer als deze collectief wordt afgesloten.
Met de uitgebreide aanvullende verzekering zijn mensen verzekerd van goede medische zorg en krijgen zij een bijdrage in bijvoorbeeld de kosten van brillen en contactlenzen. De aanvullende tandartsverzekering voor kinderen tot 18 jaar vergoedt onder andere orthodontie (beugels).
Voor zaken die onder de aanvullende verzekering vergoed worden, betaalt de gemeente Ede geen bijzondere bijstand meer. Ook de categoriale bijzondere bijstand voor 65+ers wordt met EUR 125 per jaar verlaagd, omdat kosten voor bijvoorbeeld de pedicure, ziekenvervoer en brillen nu geheel of gedeeltelijk vergoed worden. Deze regelingen vormen een uitwerking van een motie van de gemeenteraad, waarin de raad vraagt te onderzoeken welke vorm van financiële lastenverlichting voor de minima mogelijk is. De regeling geldt vooralsnog voor 2006; in 2006 zal de gemeente bekijken of het mogelijk is de regeling te verlengen. Minima zijn, net als alle andere Nederlanders, vrij om zich te verzekeren bij de verzekeraar van hun keuze. Het aanbod is dus in principe vrijblijvend. De gemeente gaat er echter van uit dat het aanbod zo aantrekkelijk is dat het overgrote deel van de minima er gebruik van zal willen maken.
De voorstellen om de minima op deze wijze tegemoet te komen zijn een uitwerking van een raadsbreed aangenomen motie tijdens de begrotingsraad.

---