Provincie Groningen

Bescherming weidevogels door jacht op vos en kraai 13 december 2005

De provincie Groningen wil de broedende weidevogels en hun jongen vanaf aankomend jaar beschermen tegen de vos en de kraai. De Fauna Beheereenheid (FBE) Groningen krijgt daarom een ontheffing, waarmee de jacht op de twee rovers in weidevogelgebieden is toegestaan.

In de provincie Groningen hebben boeren en natuurorganisaties voor maar liefst 8500 hectare overeenkomsten afgesloten met het Rijk, om de stand van weidevogels te verbeteren. Maar er is een aantal factoren dat de populatie weidevogel bedreigt. Vossen en kraaien zijn daar voorbeelden van.

De provincie is bang dat de boeren de afgesproken resultaten per overeenkomst - uitgedrukt in een bepaalde dichtheid van weidevogels per hectare - niet meer kunnen halen. Het gedreven werk van de boeren, natuurorganisaties en vele vrijwilligers die actief zijn bij bijvoorbeeld het tellen en markeren van de nesten, dreigt daarmee verloren te gaan. En de bescherming van weidevogels komt in een neerwaartse spiraal terecht. Met de ontheffing op basis van de Flora- en faunawet aan de Faunabeheereenheid Groningen wil de provincie dit voorkomen.

Alles voor de weidevogel!
De provincie is voor de ontheffing over drie zones verdeeld, zoals weergegeven in onderstaande kaart.

Kaart ontheffing Faunawet vossen en kraaien
Kaart ontheffing Faunawet vossen en kraaien

Ten eerste zijn dat de gebieden met belangrijke vogelbroedgebieden (zoals weidegebieden). Daar mogen vossen het hele jaar worden afgeschoten, met uitzondering van oudervossen in de schoontijd (= 1 april t/m 1augustus). In deze gebieden is ook het afschot en het vangen van kraaien met behulp van vangkooien toegestaan. Ten tweede de zone vlak bij de weidevogelgebieden. Daar is de jacht op vossen alleen toegestaan buiten de schoontijd. In de derde zone mag geen ontheffing worden verleend, omdat kraaien en vossen geen noemenswaardige bedreiging vormen voor de weidevogels. In de laatste twee zones is het vangen of doden van kraaien ter bescherming van de weidevogel niet toegestaan.

De Fauna Beheereenheid heeft de ontheffing gekregen. De wildbeheereenheden in Groningen (19 plaatselijke organisaties van jagers) kunnen bij de FBE een machtiging aanvragen om vossen en kraaien te vangen en te doden. Natuurlijk hebben de jagers ook toestemming van de grondgebruikers (bijvoorbeeld boeren) nodig.

De populatie vossen
Het aantal kraaien en vossen is gestegen, omdat deze soorten sinds de inwerkingtreding van de Flora- en faunawet in 2002 zijn beschermd. Voor 2002 werden per jaar ongeveer 700 vossen geschoten. Afgelopen jaar was het aantal vossen nog zo'n 1250. Voor aankomend voorjaar wordt het aantal vossen in Groningen geschat op zo'n 2500.

Landelijke vrijstelling
De minister van LNV heeft op aandrang van de Tweede Kamer een landelijke vrijstelling aangekondigd voor de bestrijding van vossen. Deze zou op z'n vroegst medio 2006 van kracht zijn. Met de provinciale vrijstelling is ook het broedsel van het komend broedseizoen beschermd tegen de bedreiging door vos en kraai.

13 december 2005