De Nederlandse Bank


Het actuele getal: 1700 miljard
Nieuwsbericht

Datum leeg 13/12/2005

De afgelopen decennia zijn door de liberalisatie van het kapitaalverkeer en de komst van de EMU de Nederlandse investeringen en beleggingen in het buitenland (en omgekeerd) sterk toegenomen. Eind 2004 waren zowel de buitenlandse vorderingen als de buitenlandse verplichtingen reeds opgelopen tot ruim EUR 1700 miljard, ruwweg driemaal het BBP van Nederland. Het verschil tussen deze standen - in het nadeel van Nederland - bedroeg uiteindelijk EUR 16 miljard.

In het verleden was dit externe vermogen nog aanzienlijk negatiever geweest. De laatste paar jaren echter heeft Nederland door achterblijvende consumptie relatief veel gespaard. Dit kwam tot uitdrukking in hoge overschotten op de lopende rekening met het buitenland (het nationale spaaroverschot).

Doordat de buitenlandse activa en passiva elkaar nog maar zo weinig ontlopen, slechts 1 procent, is het saldo relatief gevoelig geworden voor waarderingseffecten (die voor beide niet hetzelfde hoeven te zijn). Dit illustreert het belang - juist ook voor een klein land als Nederland - van een ordelijke correctie van de nog altijd bestaande mondiale betalingsbalansonevenwichtigheden, zonder al te scherpe fluctuaties op valutamarkten, effectenbeurzen en andere financiële markten.