De Nederlandse Bank


Collectieve Garantieregeling treedt in werking inzake noodregeling Van der Hoop bankiers N.V.
Persbericht

Datum leeg 13 december 2005

De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) maakt als uitvoerder van de Collectieve Garantieregeling (hierna te noemen `CGR') het volgende bekend.

Bij vonnis van 9 december 2005 heeft de Arrondissementsrechtbank Amsterdam de noodregeling (als bedoeld in artikel 71 van de Wet toezicht kredietwezen 1992) van toepassing verklaard op Van der Hoop bankiers N.V. te Amsterdam. Daarbij zijn door de rechtbank mr. R.J. Graaf Schimmelpenninck en H.P. de Haan RA benoemd tot bewindvoerders. Als gevolg hiervan is ten aanzien van Van der Hoop bankiers N.V. te Amsterdam de CGR inwerking getreden.

Onder de CGR kan, vooruitlopend op de beëindiging van de noodregeling, per daarvoor in aanmerking komende crediteur of belegger van Van der Hoop bankiers N.V. te Amsterdam tot een maximumbedrag van EUR 20.000 worden uitgekeerd. De daarvoor in aanmerking komende crediteuren of beleggers volgens deze regeling zijn natuurlijke personen, kleine rechtspersonen en vennootschappen, die een op naam gestelde vordering, al dan niet luidend in buitenlandse valuta, hebben ter zake van deposito´s of beleggingsverrichtingen als beschreven in de CGR (noot 1).

DNB neemt voor het bedrag van de uitkering de vordering van de crediteur of belegger op Van der Hoop bankiers N.V. over. Met het van kracht worden van de CGR wordt niet vooruitgelopen op de afloop van de noodregeling en het uiteindelijke uitkeringspercentage aan schuldeisers. Een uitkering uit hoofde van de CGR is bedoeld om crediteuren en beleggers tot een maximum van EUR 20.000 per persoon te beschermen. Hierdoor kunnen zij ook eerder beschikken over hun geld, omdat zij voor het bedrag van de CGR-uitkering niet hoeven te wachten op de afloop van de noodregeling.

DNB zal op korte termijn nadere mededelingen doen over de wijze waarop schuldeisers die menen recht te hebben op een uitkering ingevolge de CGR, een verzoek tot uitkering kunnen indienen. Deze mededelingen zullen worden gedaan via de website van DNB, www.dnb.nl, via advertenties in de landelijke dagbladen en via persberichten zoals deze. Belangstellenden die via e-mail automatisch op de hoogte willen worden gehouden van bekendmakingen van DNB, kunnen zich via de zogenoemde `Attenderingsservice' aanmelden. Daarvoor is op de homepagina van www.dnb.nl een speciale button te vinden. Abonnees bij deze service ontvangen alle bekendmakingen van DNB, dus ook de bekendmakingen die geen betrekking hebben op de CGR.

Voor de tekst van de CGR wordt verwezen naar de bijlagen bij Koninklijk Besluit van 28 september 1998 (Staatsblad nummer 577) tot algemeen verbindendverklaring van de Collectieve garantieregeling ter uitvoering van het gestelde in artikel 84, eerste lid van de Wet toezicht kredietwezen 1992.

Meer informatie over de CGR is te vinden op de website van DNB onder `Publiek', en dan onder de pagina `Banken'. De tekst van de CGR is onder meer te vinden als bijlage in de op de website gepubliceerde versie van dit persbericht.

Einde persbericht

Infodesk DNB: tel. 0900 5200520 (35 ct. per gesprek) Perscontacten: Tobias Oudejans (tel. 020-524 3100, 06-524 96 961) en Herman Lutke Schipholt (tel. 020-524 2712, 06 524 96 900)

Noot 1: In de CGR zijn bijlagen A en B opgenomen waarop is vermeld welke deposito´s en beleggers in ieder geval niet onder de dekking vallen van de CGR.

Downloads

Download leeg Tekst Collectieve garantieregeling