Gemeente Borger-Odoorn


13-12-2005
INWONERS GEMEENTE NU RECHTSTREEKS INVLOED OP AGENDA GEMEENTERAAD!

De gemeenteraad heeft in september de Verordening burgerinitiatief vastgesteld. Deze verordening maakt het mogelijk dat inwoners van de gemeente de gemeenteraad verzoeken een onderwerp op de agenda van de raad te plaatsen. Dit kan in de vorm van een concreet voorstel maar op zich is het noemen van het onderwerp voldoende. Tot hier hot news.

Een burger kan de raad verzoeken een bepaalde zaak in zijn vergadering bespreken zonder dat hij daarbij concrete voorstellen doet maar moet daarbij wel toelichten waarom hij de raad dit vraagt. Als het verzoek aan bepaalde eisen voldoet komt het aangedragen onderwerp automatisch op de agenda van de gemeenteraad. De voorwaarden waaraan het burgerinitiatief moet voldoen staan in de verordening. Klik hier voor de verordening.

Voorwaarden

- Alleen onderwerpen waarover de raad een beslissing mag nemen komen op de agenda. Het heeft natuurlijk weinig zin om te vergaderen over een onderwerp en vervolgens tot de conclusie te komen dat de gemeenteraad niets kan doen omdat hij er niet over gaat. Als het een bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders betreft stuurt de voorzitter van de gemeenteraad het verzoek door naar het college. Het college plaatst het onderwerp vervolgens op zijn agenda.

- Een vraag over het gemeentelijk beleid kan ook geen onderwerp zijn. Het moet gaan om meer concrete onderwerpen. Voor invloed op beleidszaken staan andere wegen open.

- Ook mag het voorstel niet het karakter hebben van een bezwaarschrift of een klacht want ook hiervoor zijn bepaalde procedures.
- Een andere belangrijke voorwaarde is dat het niet puur om een privé belang mag gaan. Er moet altijd sprake zijn van een algemener belang van buurt, wijk of dorp.

- Logisch is ook dat het onderwerp geen betrekking mag hebben op de benoeming of het functioneren van personen.

- Tenslotte is ook een belangrijk punt dat het moet gaan om een nieuw onderwerp, althans in die zin nieuw dat het tijdens de lopende raadsperiode niet eerder door de raad is besproken. Deze onderwerpen worden alleen opnieuw op de agenda gezet als er duidelijk niet eerder gebruikte argumenten worden opgevoerd.

Wat verder van belang is
Uiteraard moet er een aantal zaken worden afgesproken over de manier waarop onderwerpen kunnen worden aangedragen. Er is daarom een speciaal formulier voor gemaakt. Dit is verkrijgbaar bij de raadsgriffie en u kunt het ook downloaden op internet. Er zijn ook afspraken gemaakt over het tijdstip waarop het onderwerp op de raadsagenda verschijnt. De afspraak is: de eerstvolgende vergadering als het voorstel tenminste 14 dagen voor die vergadering is ingediend..
Verder zijn er zo weinig mogelijk regels. Leeftijd van de indiener is niet belangrijk en ook hoeft u geen handtekeningen van medestanders te verzamelen.

Meer informatie en het formulier vindt u in de productbeschrijving.