Provincie Limburg

480.000 euro voor integrale veiligheidsprojecten in geheel Limburg Vanuit provinciaal thema Veilig leven in Limburg ondersteunt Provincie

negen initiatieven

De Provincie Limburg trekt vanuit het thema Veilig leven in Limburg 480.000,- uit voor negen projecten op het gebied van integrale veiligheid. Het gaat om de projecten veilig-heid op school, Outreachende Verslavingspreventie, jongeren en genotmiddelen-gebruik, Wonen bij de Winkel, Huiselijk geweld geen privé zaak meer, Veiligheid van Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs, De vreedzame school in het primair onderwijs, Check/School-slag preventie op maat en woonvoorziening de Regenboog.

Veiligheid op scholen
De faculteit gezondheidswetenschappen van de Universiteit Maastricht ontvangt 20.000,- voor de uitvoering van het project veiligheid op school. Op twee middelbare scholen in Limburg, te weten het DaCapo-College in Born en het Bisschoppelijk College te Echt start, onder begeleiding van UM-studenten, het bewustwording- en trainingsprogramma gericht op Eerste Hulp en het toepassen van reanimatietechnieken. Scholieren worden daarmee bewuster gemaakt van de risico's die zij in hun leefomgeving lopen en hoe zij adequaat kunnen reageren op momenten dat hulp geboden moet worden aan medescholieren. Het project op de beide scholen duurt een jaar, waarna gekeken wordt of het uitgebreid wordt naar meerdere scholen in Limburg.

Outreachende Verslavingspreventie Heerlen
De Mondriaan Zorggroep krijgt 96.000,- voor het project Outreachende Verslavings-preventie. Dit project richt zich op het voorkomen van problematisch en verslavend gebruik van genotmiddelen bij jongeren in Heerlen, die hun vrije tijd op straat doorbrengen en die niet bereikt worden via preventieprojecten op scholen. De inzet is om ongeveer 240 jongeren in Heerlen buiten school te bereiken met voorlichting over genotmiddelen. Het effect hiervan is het voorkomen of verminderen van experimenteel drugsgebruik en ook vermindering van overlast door jongeren op straat.

Jongeren en genotmiddelengebruik Zuid-Limburg
In Limburg zijn er momenteel geen voorzieningen voor minderjarige gebruikers van cannabis- en andere genotmiddelen. (Problematisch) middelengebruik komt echter bij steeds jongere kinderen voor. De Mondriaan Zorggroep richt een poliklinische voorziening in Zuid-Limburg in voor behandeling van jongeren met verslavingsproblematiek. Deze voorziening wordt in de steden Sittard, Heerlen en Maastricht ontwikkeld. Beoogd wordt jaarlijks ongeveer 150 jongeren voor een traject van diagnostiek en behandeling in te schrijven. De Provincie stelt een bedrag van 44.600,- beschikbaar.

Wonen bij de winkel
RIMO Parkstad (regionale instelling voor maatschappelijke opvang) krijgt voor het project Wonen bij de Winkel een bedrag van 59.000,-. Dit project beoogt kwetsbare personen, veelal mensen met een psychosociale en /of psychische problematiek beter te betrekken in de huidige samenleving door onder andere de toetreding naar werk. Concreet kunnen deze mensen in een beschermde omgeving werkervaring opdoen. Onder begeleiding runnen zij gedurende een periode van twee jaar een winkel. In deze winkel verkopen zij zelfvervaardigde en tweedehands artikelen. Door het aanbieden van een veilige en beschutte werkomgeving staan deze mensen weer met beide benen in de maatschappij waarmee voorkomen wordt dat ze onnodig terugvallen in een ongewenste en onveilige leefsituatie.

Huiselijk geweld geen privé zaak meer
De Provincie verleent een subsidie van 10.000,- aan het project Huiselijk geweld geen privé zaak meer van het
Vrouwengezondheidscentrum Maastricht (VGC). Afgelopen jaren heeft het VGC een methodiek ontwikkeld voor vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld. Deze methodiek is bedoeld voor vrouwen die hun situatie willen veranderen. Binnen een gesloten groep werken deze vrouwen aan thema's die gericht zijn op eigen persoonlijkheid en verantwoordelijkheid. Het thema huiselijk geweld loopt hier als een rode draad doorheen. Het Vrouwengezondheidscentrum gebruikt de provinciale subsidie om deze methodiek uit te dragen aan en te implementeren binnen betrokken partijen in het veld (zoals instellingen voor algemeen maatschappelijk werk, vrouwenopvang, maatschappelijke opvang, RIAGG, GGD enz). Dit met het doel om te komen tot een integrale aanpak van huiselijk geweld binnen Limburg.

Project veiligheid van Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) De stichting LVO start een actieve aanpak om de veiligheid op hun scholengemeenschappen beter te beheersen. Het gaat om acties die problemen als (seksuele) intimidatie, spanning tussen groepen jongeren, pesten, agressie tegen leraren en problemen die de aanwezigheid van veel jongeren in de omgeving van de school veroorzaken, bespreekbaar maakt en oplossingen aanreikt. Dit door:
* op iedere school een veiligheidscoördinator te benoemen;
* op alle scholen de veiligheidsbeleving te onderzoeken en van daaruit de verbeterpunten te benoemen;

* per school een actieplan te maken en uit te voeren.

Na een jaar wordt per school opnieuw bekeken hoe het staat met de veiligheidsbeleving en de mate waarin de knelpunten zijn opgelost. De Provincie steunt dit project een bijdrage van 100.000,-. De Stichting LVO bestuurt 19 scholengemeenschappen in heel Limburg.

Project de vreedzame school in het primair onderwijs Consent (een dienst voor begeleiding en innovatie in het onderwijs) voert op een vijftal scholen in Limburg de methode De vreedzame school in. Deze methodiek biedt concrete instrumenten waarmee de leerlingen en hun ouders aan de slag kunnen om de toenemende ordeproblemen op school te verminderen. De vervaging van normen en waarden wordt door onder andere verruwing in de omgang en ongewenst/agressief gedrag zichtbaar in de klas. Het programma maakt van een school een gemeenschap waarin leerlingen zich verantwoordelijk voelen, zich positief gedragen en conflicten zonder geweld oplossen. Zo worden leerlingen opgeleid om als mediator op te treden. Het programma heeft eerder in andere scholen in Nederland gedraaid en daar daadwerkelijk geleid tot verhoging van de veiligheidsbeleving van leerlingen en tot vermindering van conflicten en verbaal/fysiek geweld. Deze effecten vertalen zich ook door in de buurt en de thuissituaties. De Provincie steunt dit project een bijdrage van 49.133,-.

Check/Schoolslag preventie op maat in de regio Venray De gemeenten Venray, Bergen, Meerlo-Wanssum, Sevenum, Horst aan de Maas en Gennep starten regiobreed in Noordelijk Noord-Limburg een preventieve aanpak gericht op risicojongeren. Het gaat om jongeren die problemen veroorzaken op school en in de buurt en die experimenteren met drugs waardoor het risico bestaat dat ze in criminele kringen terecht komen. In dit project werken de zes gemeenten samen met scholen, politie, GGD, jeugdzorg, HALT en welzijnswerk om te bereiken dat er een gecoördineerde aanpak komt van voorlichting- en preventieacties in het primair en voortgezet onderwijs gericht op de risicojongeren en hun ouders. Deze regiobrede aanpak borduurt verder op de ervaringen met het Check-project in de gemeente Bergen (outreachende verslavingspreventie) en de in Zuid-Limburg beproefde Schoolslag-aanpak. Via een regionaal preventieteam wordt het preventieve aanbod van de bovengenoemde instellingen gebundeld en afgestemd op de behoeften van de scholen. Per school wordt een pakket van preventieve veiligheidsmaatregelen afgesproken. De Provincie draagt 14.225,- bij.

Project woonvoorziening de Regenboog te Weert
De woningbouwcorporatie Wonen Weert en Stichting Philadelphia Zorg ondersteunt een ouderinitiatief gericht op realisering van een bijzondere woonvoorziening voor hun acht meervoudig gehandicapte kinderen. De betreffende ouders willen een kleinschalige, zelfstandige woonvorm genaamd De Regenboog in Weert aanpassen tot een woonvoorziening die aan de bijzondere wensen en behoeften van deze acht gehandicapte kinderen voldoet. De Provincie verleent een bedrag van 100.000,- voor realisering van een aantal specifieke veiligheidsvoorzieningen Hierdoor is deze kwetsbare groep in staat om, ondanks hun beperkingen, op een verantwoorde wijze, veilig en zelfstandig, midden in de wijk Groenewoud, te wonen. De ervaringen die met dit bijzondere experiment worden opgedaan zullen worden overgedragen naar andere gemeenten, zorgaanbieders en woningbouwcorporaties in Limburg.

13-12-2005 14:51