Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Contactpersoon

Datum
13 december 2005
Ons kenmerk
HDJZ/AWW/2005-2296
Doorkiesnummer

Bijlage(n)

1
Uw kenmerk

Onderwerp
aanbieding van een tweede nota van wijziging bij wetsvoorstel tot wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de invoering van een bestuurlijke boete voor overtredingen inzake stilstaan en parkeren, en enkele lichte verkeersovertredingen (Kamerstukken II 2004/2005, 30 098, nr.
2 e.v.)

Geachte voorzitter,

Hierbij bied ik u, mede namens mijn ambtgenoot van Justitie, de tweede nota van wijziging aan behorende bij het wetsvoorstel tot wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de invoering van een bestuurlijke boete voor overtredingen inzake stilstaan en parkeren, en enkele lichte verkeersovertredingen.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Karla Peijs

|Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de      |
|invoering van een bestuurlijke boete voor overtreding van een |
|aantal voorschriften betreffende het laten stilstaan en       |
|parkeren van voertuigen, en enkele andere lichte              |
|verkeersovertredingen (Wet bestuurlijke boete fout parkeren en|
|andere lichte verkeersovertredingen)                          |
TWEEDE NOTA VAN WIJZIGING

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel I, onderdeel B, wordt na onderdeel 2 een onderdeel ingevoegd, luidende:


3. In het nieuwe vijfde lid wordt "tweede lid" vervangen door: vierde lid.

B

In artikel I, onderdeel C, wordt de tekst van artikel 184k als volgt gewijzigd:


1. In het eerste lid wordt "het motorrijtuig, of de aanhangwagen of de combinatie daarvan" vervangen door: het motorrijtuig, de aanhangwagen of de combinatie daarvan.


2. In het zesde lid wordt "voertuigen" vervangen door: motorrijtuigen, aanhangwagens of een combinatie daarvan.


3. In het zevende, achtste lid, aanhef, en twaalfde lid wordt "het voertuig" vervangen door: het motorrijtuig, de aanhangwagen of de combinatie daarvan.


4. De eerste volzin van het tiende lid komt te luiden: Wanneer het motorrijtuig, de aanhangwagen of de combinatie daarvan binnen drie maanden na het in bewaring stellen niet is afgehaald, is de door het college van burgemeester en wethouders aangewezen ambtenaar bevoegd dat onderscheidenlijk die te verkopen of, indien verkoop naar zijn oordeel niet mogelijk is, dat onderscheidenlijk die om niet aan een derde in eigendom over te dragen of te laten vernietigen.

C

Na artikel II wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IIa


1. Indien het bij koninklijke boodschap van 29 oktober 2004 ingediende voorstel van wet tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering en enige andere wetten in verband met de buitengerechtelijke afdoening van strafbare feiten (Wet OM-afdoening) (Kamerstukken II 2004/05, 29 849, nr. 1 e.v.), tot wet is of wordt verheven, en artikel V, onderdeel G, van die wet eerder in werking is getreden of treedt dan of tegelijkertijd in werking treedt met artikel I, onderdeel, B, van deze wet, wordt artikel I, onderdeel B, van deze wet als volgt gewijzigd:

a. in onderdeel 1 wordt in de tekst van het nieuwe eerste lid van artikel 182 "uitgesproken tegen" vervangen door: opgelegd aan;

b. onderdeel 2 komt te luiden als volgt:


2. Onder vernummering van het derde en vierde lid tot het vijfde en zesde lid, worden twee leden ingevoegd, luidende:


3. Indien een bij of krachtens deze wet als overtreding strafbaar gesteld feit wordt begaan met of door middel van een motorrijtuig waarmee een niet-kentekenplichtige aanhangwagen wordt voortbewogen, dan wel waaraan een niet-kentekenplichtige aanhangwagen is gekoppeld, en niet aanstonds is vastgesteld wie daarvan de bestuurder is, kunnen de op het feit gestelde straffen worden opgelegd aan degene die ten tijde van de overtreding eigenaar of houder was van het trekkend motorrijtuig dan wel, als dat niet mogelijk is, aan degene die ten tijde van de overtreding eigenaar of houder van de aanhangwagen was voor zover deze niet reeds naast de bestuurder voor dat feit aansprakelijk is. Het vijfde lid is van overeenkomstige toepassing.


4. Indien een bij of krachtens deze wet als overtreding strafbaar gesteld feit wordt begaan met of door middel van een al dan niet kentekenplichtige aanhangwagen, kunnen de op het feit gestelde straffen worden opgelegd aan degene die ten tijde van de overtreding eigenaar of houder van de aanhangwagen was voorzover deze niet reeds naast de bestuurder voor dat feit aansprakelijk is. Het vijfde lid is van overeenkomstige toepassing.

c. na onderdeel 2 wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

3. In het nieuwe zesde lid wordt "derde lid" vervangen door: vijfde lid.

2. Indien het bij koninklijke boodschap van 29 oktober 2004 ingediende voorstel van wet tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering en enige andere wetten in verband met de buitengerechtelijke afdoening van strafbare feiten (Wet OM-afdoening) (Kamerstukken II 2004/05, 29 849, nr. 1 e.v.), tot wet is of wordt verheven, en artikel V, onderdeel G, van die wet later in werking is getreden of treedt dan artikel I, onderdeel B, van deze wet, wordt artikel V, onderdeel G, van die wet op het moment van inwerkingtreding gewijzigd als volgt:

a. onderdeel 1 komt te luiden als volgt:


1. In het eerste, tweede en derde lid wordt "uitgesproken tegen" telkens vervangen door: opgelegd aan.

b. in onderdeel 2 wordt "tweede en derde lid tot derde en vierde lid" vervangen door: tweede tot en met vijfde lid tot derde tot en met zesde lid".

c. in onderdeel 3 wordt "derde lid" vervangen door: vijfde lid.

d. in onderdeel 4 wordt "In het vierde lid wordt "tweede lid" vervangen door: derde lid." vervangen door: "In het zesde lid wordt "vierde lid" vervangen door: vijfde lid.

MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Toelichting

Onderdeel A

Dit onderdeel betreft een aanpassing van een verwijzing in verband met de vernummering van de overige leden van artikel 182 van de Wegenverkeerswet 1994.

Onderdeel B

Dit betreft een redactionele aanpassing. Als gevolg daarvan wordt in het hele voorgestelde artikel 184k dezelfde terminologie gebruikt.

Onderdeel C

In het bij de Eerste Kamer aanhangige voorstel van wet tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering en enige andere wetten in verband met de buitengerechtelijke afdoening van strafbare feiten (Wet OM-afdoening) (Kamerstukken II 2004/05, 29 849, nr. 1 e.v.) is in artikel V, onderdeel G, een wijziging opgenomen van artikel 182 van de Wegenverkeerswet 1994. Hetzelfde artikel wordt gewijzigd door artikel I, onderdeel B, van het onderhavige wetsvoorstel. Beide wijzigingen zijn niet zonder meer verenigbaar, zodat het noodzakelijk is te voorzien in een aantal aanpassingen, afhankelijk van de volgorde waarin beide wetsvoorstellen, indien zij tot wet worden verheven, in werking treden. In dit onderdeel wordt daartoe een zogenaamde samenloopbepaling in het onderhavige wetsvoorstel opgenomen.

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Karla Peijs