Gemeente Den Haag

december 2005
Ruim 52 miljoen euro ESF-geld voor bestrijding werkloosheid en opleidingen (13 december)

Den Haag helpt werklozen op maat

De gemeente Den Haag heeft ruim 52 miljoen euro subsidie ontvangen van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Dit fonds van de Europese Unie financiert onder andere projecten op het gebied van werkgelegenheid. Het is de grootste subsidie die Den Haag de laatste jaren heeft ontvangen voor de bestrijding van werkloosheid. Het geld wordt besteed voor de periode 2004 - 2007 om werklozen aan het werk of een opleiding te helpen. Daarnaast heeft Den Haag 1,6 miljoen subsidie ontvangen voor de opleiding van gemeentepersoneel. Dat schrijft het college van B&W vandaag aan de gemeenteraad.

De gemeente heeft de voorstellen voor de werkgelegenheidstrajecten geruime tijd ingediend voor de aankondiging van de sluiting van het loket. Den Haag telt momenteel ongeveer 29.000 werklozen. In de periode 2004 - 2007 krijgen 20.000 Hagenaars een traject. De afstand tot de arbeidsmarkt bepaalt het traject dat de klant krijgt. Het ESF-geld komt ten goede aan circa 50 projecten en hiervoor wordt 51, 3 miljoen euro uitgetrokken. Wethouder Pierre Heijnen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is verheugd dat Den Haag haar trajecten voor werklozen kan voortzetten. 'Wij kunnen nu een passende ondersteuning naar werk waarborgen voor de komende jaren. Werklozen krijgen begeleiding op maat.'

Leerwerk centra
Klanten met een korte afstand tot de arbeidsmarkt krijgen een sollicitatietraining en begeleiding naar werk. Werklozen met weinig ervaring volgen trainingen in beroepsvaardigheden en kunnen een gesubsidieerde arbeidsplaats krijgen, een Opstapbaan. Een groot gedeelte van de ESF-subsidie gaat naar de vijf Leerwerkcentra in Den Haag. Werklozen met een leerachterstand specialiseren zich hier door middel van praktijkonderwijs. Voor jongeren tot en met 25 jaar geldt de sluitende aanpak: het doel is dat elke jongere zonder afgemaakte opleiding of werk binnen zes maanden aan het werk is, een traject naar werk volgt of weer terugkeert naar het onderwijs. Het komende jaar kunnen meer jonge (aanstaande) moeders gebruik maken van het traject 'Mama mia' dat vrouwen traint in zelfstandigheid. Het vervolgtraject 'Dream and future' stoomt ze klaar voor de arbeidsmarkt.

Activering
Hagenaars met een grote afstand tot de arbeidsmarkt komen in aanmerking voor een bemiddeling- of activeringstraject. Hier ligt het accent op het wegnemen van persoonlijke en maatschappelijke belemmeringen en het versterken van arbeidsvaardigheden en competenties. Voor deze groep behoort een gesubsidieerde Ooievaarsbaan of een baan in de sociale werkvoorziening tot de mogelijkheden.

Nieuwe werkbeurzen
Ook de nieuwe werkbeurzen die momenteel ontwikkeld worden, profiteren van deze injectie van het ESF. Deze centrale punten voor werk en inkomen met het CWI, de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten en het UWV begeleiden werklozen klantgericht naar werk.

Opleiding
Een klein deel van het ESF-geld, 1,6 miljoen euro, gaat naar de opleidingskosten van de medewerkers van de Brandweer en de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De opleidingen zijn aangepast om te voldoen aan de strengere eisen die het werk met zich meebrengt.