Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 13 december 2005

Lancering nieuw centrum voor culturele uitwisseling en dialoog door Atzo Nicolaï tijdens Forum Amsterdam

F O R U M A M S T E R D A M:

IMAGINING EUROPE

11 december

Staatssecretaris Atzo Nicolaï voor Europese Zaken kondigde zondag 11 december jl. in Felix Meritis tijdens Forum Amsterdam: Imagining Europe zijn plannen aan voor de oprichting van een Centrum voor culturele uitwisseling en dialoog. "The Centre is an opportunity to discover your own identity, the identity of the other and the identity we can build together", aldus Nicolaï. Het huis is een gezamenlijk initiatief van Nicolaï en staatssecretaris voor Cultuur, Medy van der Laan. Het centrum is over twee jaar operationeel, zo zei Nicolaï. Over de vestigingsplaats en juiste inhoud zal nader onderzoek worden verricht door een onderzoekscommissie.

In de workshop Een huis voor de islam?, later op de dag, besprak Freek Ossel deze plannen met Lodewijk Asscher (fractievoorzitter PvdA Amsterdam), Ab Cherribi (consultant), Haci Karacaer (Milli Görüs), Moustapha Baba (Mex-it) en Linda Bouws (directeur Felix Meritis). Vastgesteld kon worden dat er tal van dergelijke Initiatieven zijn op het gebied van de islam en minderheden. Of een geheel nieuw instituut noodzakelijk is naast al deze initiatieven is volgens de verschillende sprekers zeer de vraag. In hoeverre religie in de opzet een rol speelt kon de staatssecretaris nog niet beantwoorden.

Forum Amsterdam: Imagining Europe is een vervolg op de Berliner Konferenz A Soul for Europe en Forum Amsterdam: European Identities, die november 2004 plaatsvonden in Berlijn en in Felix Meritis.

________________________

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Linda Kleinhout:

020 626 23 21 / mailto:publiciteit@felix.meritis.nl