Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-717       |
|                                            |Arnhem|13 december    |
|                                            |,     |2005           |
VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN 13 DECEMBER 2006

Provincie legt zichzelf dwangsom op (A3) Voor iedere dag dat het provinciebestuur later dan de wettelijke termijn een beslissing neemt, wordt de aanvrager van een beschikking of indiener van een bezwaarschrift een dwangsom van E 20,= per dag betaald. De maximale dwangsom bedraagt E 1.000,=. Dit is vastgelegd in een dwangsomverordening die Gedeputeerde Staten ter vaststelling voorleggen aan Provinciale Staten. Voorgesteld wordt de verordening per 1 maart 2006 in werking te laten treden.

Ruim twee miljoen voor Extern Veiligheidsbeleid (A6) De provincie wil projecten en activiteiten subsidiëren van gemeenten en regio's (en van haarzelf) om uitvoering en handhaving van de externe veiligheid op peil te brengen. Het ministerie van VROM heeft hiervoor voor de jaren 2006-2010 een bedrag van ruim twee miljoen euro beschikbaar gesteld. Om slagvaardig met het doorsluizen van de VROM-subsidies om te kunnen gaan, wordt Provinciale Staten voorgesteld om de bevoegdheid voor het verlenen van subsidies aan Gedeputeerde Staten te delegeren.

Stichting Bodemsanering Bedrijfsterreinen Gelderland (BSB) krijgt bijna vijf ton (A8) Wanneer Provinciale Staten akkoord gaan, kan de Stichting BSB haar activiteiten afronden. Gedeputeerde Staten stellen voor aan Provinciale Staten een bedrag van 476.000 beschikbaar te stellen. De Stichting houdt zich bezig met het inventariseren van bedrijventerreinen waarvan de bodem mogelijk is verontreinigd. Dit onderzoek is naar verwachting eind 2007 afgerond.

Vervolgstappen bij 'bult van Putman' (C3) De bodemverontreiniging bij de voormalige stortplaats IJsseldijk, in de volksmond de 'bult van Putman', wordt wel degelijk voortvarend aangepakt. Zowel bij de statencommissie Economie en Milieu als bij het college van B&W van Westervoort bestond daarover twijfel. In een brief aan het college schrijven GS dat gebleken is dat het hier om een complexe situatie handelt. Dat heeft te maken met de wisselende waterstanden in de IJssel en de daarmee samenhanmgede grondwaterstromen. Een intensief veldonderzoek vraagt veel meer tijd dan oorspronkelijk verwacht. Eind 2006 kunnen er keuzes gemaakt worden over de manier waarop de verontreiniging kan worden gesaneerd. De sanering zelf kan in 2007 starten. Bovendien start volgend voorjaar een deelsanering van een kleine sterke verontreiniging aan de zuid-oostzijde van de stortplaats.

MKB adviesorganisatie Syntens kan met half miljoen aan de slag met Marktgericht Innoveren en Experimenteren (C4) Het provinciale programma Marktgericht Innoveren en Experimenteren heeft een looptijd van vier jaar (2005-2008). Syntens ondersteunt het Midden- en kleinbedrijf bij innovatie en kennisbeleid, een speerpunt van de Gelderse economie. Doel is om de MKB-ondernemers aan te laten sluiten bij ontwikkelingen in de Food-, Health- en Technology Valley's. Voor deze activiteiten krijgt Syntens van GS een bedrag van 505.114,- euro.

Bedrijventerrein Broeklanden gedeeltelijk goedgekeurd (C5) De vestiging van detailhandel op het Bedrijventerrein Broeklanden mag niet groter zijn dan 1500 m2. Gedeputeerde Staten geven geen goedkeuring aan de vrijstellingsbepaling hiervoor, waardoor grotere vestigingen mogelijk zouden worden. Ook wordt goedkeuring onthouden aan een extra ontsluiting van de Broeklanden aan de Zuiderzeestraatweg. Gedeputeerde Staten hebben het bestemmingsplan Bedrijventerrein Broeklanden op alle andere onderdelen goedgekeurd. Bedrijven in Elburg krijgen nu de ruimte om zich te ontwikkelen. Het gaat om een oppervlakte van 20 hectare waarvan 13 hectare aan bedrijven kan worden uitgegeven. Het uit te geven bedrijventerrein is gefaseerd in twee gebieden van 6,5 hectare.

1,8 miljoen euro voor 4 stadsvernieuwingsprojecten (C10) Vier Gelderse gemeenten ontvangen een subsidie uit het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV). Het gaat om de subsidietoekenningen uit ISV-2 (2005-2009). Met deze subsidies stimuleert de provincie de bouw van 169 woningen. De gemeente Aalten krijgt voor het project Betting in Bredevoort E 500.000,--.
De gemeente Beuningen ontvangt voor het project Centrum Oost Beuningen E 580.000,--. De gemeente Millingen aan de Rijn ontvangt voor het project Rustenburgweg E 137.577,--. De gemeente West Maas en Waal krijgt voor het project Kulturhus Boven Leeuwen E 580.00,--. (zie apart persbericht)

Gelderse projecten krijgen geld voor ICT (C13) Aan 34 projecten is een subsidie van totaal 2 miljoen euro toegekend voor de ontwikkeling van Informatie- en Communicatietechnologie (ICT). De gehonoreerde projecten zetten zich in voor onder meer: toeristische digitale informatiezuilen; opvragen van medische gegevens bij huisartsen op de spoedeisende hulp; betere communicatie tussen brandweereenheden tijdens bestrijding van natuurbranden. Voor 2006 zijn er in totaal 92 subsidieaanvragen ingediend. Provinciale Staten hebben in april 2003 de Subsidieregeling Informatie- en Communicatietechnologie vastgesteld. Doel hiervan is organisaties en instellingen te steunen bij hun initiatieven en ideeën die een oplossing bieden voor maatschappelijke problemen, waarbij door het gebruik van ICT de dienstverlening naar de burger verbeterd kan worden. (zie apart persbericht)

Economisch belang van de tuinbouw in het Gelders Rivierengebied nader onderzocht C16) Het economisch belang van de tuinbouw bedraagt 30% van de agrarische sector in Nederland. Het Gelders Rivierengebied kan volgens GS een wezenlijke rol spelen in Nederland als internationaal tuinbouwland. In dit gebied zijn zowel concentraties van glastuinbouw, champignonteelt, laanbomenteelt als fruitteelt te vinden. Verder komen in het Rivierenland de 3 logistieke assen van wegen, spoorwegen en waterwegen bij elkaar. Ten slotte vinden hier ook ontwikkelingen op het terrein van wetenschap en innovatie (FoodValley) plaats. GS gaan verkennen hoe de provincie Gelderland kan bijdragen aan de ontwikkeling van de tuinbouw als economische factor van belang voor het Gelders Rivierengebied én aan de versterking van de ontwikkeling van Greenport Nederland. In juni 2006 moeten de resultaten van deze verkenning bekend zijn. (Greenport Nederland is het samenhangende netwerk van tuinbouwsectoren, de daaraan verbonden kennisinstellingen, logistieke en dienstverlenende bedrijvigheid.) GS overleggen op 11 januari 2006 met de Statencommisie Landelijk Gebied over dit verkennende onderzoek.

Voortgang Rondwegen Statenakkoord in kaart gebracht (C18) en pas op de plaats rondweg Laag Soeren (F22) De voortgang bij de grote rondwegen uit het Statenakkoord loopt volgens planning. De belangrijkste afwijkingen (peilmaand oktober 2005) zijn de vertraging in de mer-procedures voor Lochem (N346) en Zutphen-Eefde (N348). Ook is er vertraging ten aanzien van de rondweg Laag Soeren (N786).

Vertraging bij Lochem (N346) is ontstaan door het niet tijdig beschikbaar komen van actuele verkeerscijfers van het model Stedendriehoek 2030. Bovendien worden nu vier in plaats van twee kansrijke tracés op hun milieu-effecten onderzocht. Door het ontbreken van actuele verkeerscijfers van het model Stedendriehoek 2030 is ook vertraging ontstaan in de mer-procedure voor de N348 Zutphen-Eefde en ontsluiting De Mars.

Ten slotte is er vertraging ontstaan in de procedure voor de rondweg Laag Soeren (N786) door een uitspraak van de Raad van State. Dat blijkt uit de Voortgangsrapportage van het programma "Werken aan Duurzame Mobiliteit" deel grote infrastructurele werken, die GS vandaag hebben vastgesteld. Inmiddels hebben GS besloten ten aanzien van de rondweg Laag Soeren te wachten op de uitkomsten van de integrale verkeersstudie Apeldoorn-Dieren. Hiertoe zijn vandaag ook de brieven voor de colleges van B&W van Brummen en Rheden vastgesteld.

Opslag in beslag genomen vuurwerk op politiebureaus wordt gedoogd (C22, C23) Op 30, respectievelijk 22 december treedt de vergunning in werking waarmee de politieregio's Gelderland-Zuid en Noord- en Oost-Gelderland op de bureaus in Tiel en Terborg in beslag genomen vuurwerk mogen opslaan (maximaal 250 kg). Tot die datum wordt opslag door GS gedoogd. Voorzieningen die in vergunningen worden voorgeschreven voor de opslag van vuurwerk, zijn op de politiebureau s aanwezig.

Eén integrale vergunning voor alle VROM-wetten (C25) GS zijn van plan om in het Interprovinciaal Overleg (IPO) op 15 december te pleiten voor het invoeren van één integrale vergunning voor alle VROM-wetten (de omgevingsvergunning) op 1 januari 2008. In het voorstel van VROM zouden de provincies pas op 1 januari 2010 aan de beurt zijn, de gemeenten in 2008. Gelderland is van mening dat provincie(s) en gemeenten samen moeten optrekken. De positie van de provincies blijft op die manier gelijkwaardig aan die van de gemeenten. Ook wordt negatieve beeldvorming voorkomen. Want waarom kunnen de provincies een dergelijk veranderingsproces niet aan als gemeenten zich hier wel voor inzetten. Voor de beleidsvelden ruimte, wonen en milieu bestaan veel vergunningen met verschillende criteria, procedures en leges. Voor burgers en bedrijven is dit vaak onoverzichtelijk en tijdrovend en het kost hun en de overheid veel geld. Het doel van het ministerie van VROM is om één integrale vergunning te ontwikkelen met één loket, één bevoegd gezag en één handhavende instantie: de omgevingsvergunning. Een vergunningaanvrager mag geen hinder ondervinden van de manier waarop de overheid is georganiseerd. Gemeenten en provincies kunnen straks ook hun vergunningen op basis van gemeentelijke of provinciale verordeningen combineren met de aanvraagprocedure voor een omgevingsvergunning.

7 Gelderse gemeenten onder preventief financieel toezicht geplaatst (F27) Gedeputeerde Staten hebben het financiële toezicht voor de 56 Gelderse gemeenten voor 2006 vastgesteld. 49 gemeenten komen in aanmerking voor het repressieve toezicht (toezicht achteraf). De gemeenten Aalten, Bronckhorst, Heerde, Millingen a/d Rijn, Montferland, Neder-Betuwe en Ubbergen worden onder het preventieve toezicht geplaatst (toezicht vooraf). Voor 2005 was het aantal preventieve gemeenten 14. Hieronder waren de 10 herindelingsgemeenten in de Achterhoek en de Liemers. (zie apart persbericht)

Provincie wijkt van inkoopbeleid af voor aankoop fijnstofmonitoren (C27) Voor de aankoop van vier stuks fijnstofmonitoren wijken GS af van hun normale inkoopbeleid. Het gaat om meetapparatuur (merknaam Osaris) bij Peter de Jonge Elektronika. Dit is de enige aanbieder van deze apparatuur in de Benelux. Volgens het provinciale inkoop- en aanbestedingsbeleid worden normaal gesproken meerdere offertes aangevraagd.



Provincie Gelderland