Politie Gelderland-Midden

Tolkamer/Duiven - duo verdacht van meer overvallen
Publicatiedatum: 13-12-2005 16:06:37

Het vermoeden was al wel aanwezig. Met de aanhouding van twee Doetinchemmers (20 en 27 jaar)die verdacht werden van twee overvallen in Doetinchem zijn nu ook twee overvallen in De Liemers opgelost. De verdachten werden afgelopen donderdag aangehouden op het moment dat zij een overval in Eerbeek wilden plegen. De twee worden morgen voorgeleid aan de Rechter-commissaris in Zutphen.

De afgelopen periode hebben politiemensen van de Achterhoek en De Liemers nauw met elkaar samengewerkt. Aanleiding vormden een viertal overvallen, waarbij de politie toch wel enige overeenkomst zag. Dat de feiten in verschillende politieregio's plaats vonden, vormde geen belemmering voor het onderzoek en de samenwerking.

In het onderzoek werden veel getuigen verhoord, vonden er passantenonderzoeken plaats en was er nauw overleg tussen het Openbaar Ministerie in Zutphen en Arnhem plaats.

In Doetinchem ging het om de overvallen op de videotheek aan de Bongerd (11/11) en die op het Shell-station aan de Bilderdijkstraat (20/11).
In De Liemers ging het om twee gewapende overvallen die op donderdag 24 november werden gepleegd. De eerste was omstreeks 21.00 uur op een tankstation aan de Zwarteweg in Tolkamer; bij de tweede die omstreeks 22.15 uur plaats vond was een snackbar aan de Mondriaanstraat in Duiven het doelwit.

In alle gevallen ging het om twee overvallers die het aanwezige personeel met een vuurwapen bedreigden en er vervolgens te voet met geld vandoor gingen. Het politieonderzoek kwam afgelopen week in een stroomversnelling door een oplettende getuige. Een aanhoudingseenheid hield de verdachten donderdagavond in Eerbeek aan, vlak voordat zij daar een overval wilden plegen.

Afgelopen vrijdag kon de politie Achterhoek al melden, dat er duidelijkheid was gekomen in de Doetinchemse overvallen. Nu er uit verklaringen in de Liemerse zaken ook duidelijkheid is, kan de politie deze feiten ook melden. De politie hoopt, dat de onrust die na de vier overvallen ook in De Liemers was ontstaan, met deze berichtgeving afneemt.

De verdachte worden morgen voorgeleid voor de Rechter-commissaris in Zutphen.

voor nadere informatie:
Politie Noord-en Oost Gelderland
Bureau Communicatie Persvoorlichting
Anton de Ronde 055 - 548 60 52

---