Gemeente Gouda


persbericht: brede school wordt zelfstandig (12/12/2005)

Op 1 januari 2006 neemt de federatie van de Brede School het bestuur van de Brede School over van de gemeente Gouda. Dat wordt gevierd. Want ter ere van de start van de federatie - maar ook omdat de Brede School in Gouda vijf jaar bestaat - wordt er een Brede School Schaatsweek georganiseerd. Alle kinderen van de Brede Scholen gaan in deze week, tijdens schooltijd, een uurtje schaatsen op de Markt.

Vanaf 2006 is de Brede School een onafhankelijk organisatie: de Federatie Brede School Gouda eo. Drie schoolbesturen (Rooms Katholiek Schoolbestuur Gouda, PCPO de Vierwindstreken, Stichting Openbaar Onderwijs Bodegraven, Gouda, Reeuwijk, Waddinxveen) en de Stichting Welzijn Gouda nemen vanaf 1 januari het stokje over van de gemeente.

De Brede Schoolorganisatie is na vijf jaar dusdanig ontwikkeld dat ze zelfstandig verder kan gaan. De kinderen en de ouders als gebruiker van de Brede School gaan daar waarschijnlijk niet veel van merken omdat het activiteitenaanbod hetzelfde blijft en het coördinatieteam ge-woon op dezelfde manier blijft werken. De stedelijke coördinator neemt de rol van de gemeentelijke project-leider over.

Netwerk
De Brede School is niet zozeer een benaming voor een bepaalde school, maar voor een netwerk van orga-nisaties in onderwijs, sport, zorg en welzijn rond kinderen en hun gezinnen. Dit netwerk heeft als doel de ontwikkelingskansen van kinderen te stimuleren. Per Brede School werkt een coördinatieteam dat is samen-gesteld uit iemand uit het onderwijs en iemand vanuit de instellingen. Zij verzorgen de activiteiten en coördi-neren alle zaken rondom het netwerk.

Eerste Brede School in 2000
In 2000 startte de eerste Brede School in de wijk Korte Akkeren. Momenteel zijn er drie Brede Scholen actief in de wijken Korte Akkeren, Goverwelle, Kadebuurt, Achterwillens en Noord. Aan deze scholen nemen in totaal 12 basisscholen deel. Er worden momenteel gesprekken gevoerd met nog eens 7 basisscholen in Bloemendaal / Plaswijck voor het opzetten van een vierde Brede School.